Müller Cecília: exponenciálisan nő a fertőzöttek száma

Forrás: MTVA -
Müller Cecília koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Napról napra, exponenciálisan nő a fertőzöttek száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken. Müller Cecília hozzátette: rendkívüli kihívást jelent a fertőzöttek számának csökkentése, ezért is lépnek életbe hétfőtől a kontaktusok számának csökkentését célzó korlátozások.

Elmondta: jelenleg 105 371 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, az új fertőzéseket jelentős számban a vírus angol mutációja okozza. Emlékeztetett: egy-két héttel korábban az aktív fertőzöttek száma 80 ezer körül volt, ezért kell szigorítani a higiéniai szabályokon és gyorsítani a védelem kialakítását.
Beszámolt arról, hogy rendben folyik a regisztrált idősek oltása, ők 1,5 millióan vannak, és a legidősebbek közül 432 ezer embernél már befejezték az oltást, közülük 432 száz évnél is idősebb kapta már meg az oltást. Müller Cecília közölte azt is, hogy a favipiravir hatóanyagú készítményt már a járóbeteg-ellátásban is használhatják az orvosok, amitől azt várják, hogy a gyógyszert a fertőzés korai szakaszában alkalmazva nem alakul ki súlyos szövődmény, és kevesebben kerülnek kórházba.

Forrás: MTVA

Az országos tisztifőorvos kiemelte, az elmúlt héten 9 százalékkal nőtt Európában a koronavírus-fertőzöttek száma, az emelkedés Magyarországon is megfigyelhető. Kórházban 6867 embert ápolnak kórházban, közülük 677-en vannak lélegeztetőgépen. Csütörtökön 143-an hunytak el a betegség következtében, a legfiatalabb 29, a legidősebb 95 éves volt.

Jó hírnek nevezte a szakember, hogy nő az oltási kedv, míg egy decemberi felmérés szerint országosan 15 százalékos volt az oltási hajlandóság, ez az elmúlt héten 42 százalékra emelkedett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.