A Buckingham-palota közleményben reagált Harry és Meghan rasszizmus vádjára

Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas -
Harry Buckingham-palota Meghan Markle botrány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A brit királyi család aggasztónak tartja azokat a problémákat, különösen a rasszizmussal kapcsolatos felvetéseket, amelyekről a sussexi hercegi házaspár, Harry és Meghan beszélt a velük készített televíziós interjúban - áll a Buckingham-palota kedd este ismertetett rövid közleményében.

A nyilatkozat burkolt utalást tesz ugyanakkor arra, hogy az udvar nem feltétlenül fogadja el tényként mindazt, amit Harry és Meghan a CBS televízió műsorában elmondott.

(FILES) In this file photo taken on June 08, 2019 Britain's Meghan, Duchess of Sussex (L) and Britain's Prince Harry, Duke of Sussex (R) return to Buckingham Palace after the Queen's Birthday Parade, 'Trooping the Colour', in London. - Britain's Queen Elizabeth II on January 13, 2020, said Prince Harry and his wife Meghan would be allowed to split their time between Britain and Canada while their future is finalised. The couple said last week they wanted to step back from the royal frontline, catching the family off guard and forcing the monarch to convene crisis talks about the pair's future roles. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP) Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A hatalmas vihart kavart kétórás interjúban, amelyet Oprah Winfrey készített a házaspárral, Meghan hercegnő kijelentette: még várandós volt elsőszülött kisfiával, Archie-val, amikor Harrynek "valaki" a királyi családból felvetette, hogy a születendő gyermek bőrszíne "vajon mennyire lesz sötét".

A sussexi hercegnő - polgári nevén Meghan Markle - személyében a brit monarchia modern kori történelmében először került elvált, afrikai-amerikai gyökerű amerikai állampolgár a királyi családba a trónutódlási lista egyik magas rangú tagjának hitveseként.

Harry és Meghan 2018. május 19-én házasodott össze a London nyugati határában fekvő Windsorban, a brit királyi család legősibb rezidenciáján.

A Buckingham-palota az interjúra reagáló, II. Erzsébet királynő nevében kiadott három bekezdéses kedd esti közleményben úgy fogalmaz: bár "egyes visszaemlékezések módosulhatnak", a felvetett problémákat az udvar nagyon komolyan veszi.

Ez volt az udvar első hivatalos megnyilvánulása az Amerikában vasárnap, Nagy-Britanniában hétfőn sugárzott műsor óta.

Egybehangzó brit médiaértesülések szerint a nyilatkozat kiadása előtt a királyi család tagjai és az udvari illetékesek "válságtanácskozást" tartottak.

A palota kommünikéje nem tér ki részletesen arra, hogy az a megjegyzés, amely szerint "egyes visszaemlékezések módosulhatnak", a hercegi házaspár által elmondottakból pontosan mire vonatkozik, vagyis az udvar az interjúban elhangzottakból mit von kétségbe.

A nyilatkozatban szereplő angol félmondatnak - "recollections may vary" - ráadásul lehetséges egy olyan értelmezése is, hogy a történtekre nem feltétlenül emlékszik mindenki egyformán.
A közlemény hangsúlyozza ugyanakkor: az egész királyi család szomorúsággal értesült arról, hogy az elmúlt néhány év mennyire nehéz volt Harry és Meghan számára.

Az interjúban említett problémák, különösen azok, amelyek a rasszizmushoz kötődő kérdéseket vetettek fel, aggodalomra adnak okot, és ezekkel a királyi család foglalkozni fog, de bizalmas jelleggel - áll a közleményben.

A nyilatkozat hangsúlyozza azt is, hogy Harry, Meghan és Archie mindig is a királyi család nagyon szeretett tagja lesz.

Az interjú műsorra tűzése után annyi kiderült, hogy a házaspár gyermekének bőrszínével kapcsolatos megjegyzéseket nem II. Erzsébet királynő és nem is az uralkodó férje, Fülöp edinburghi herceg tette. Harry és Meghan mindazonáltal eddig nem fedte fel, hogy ezek a megjegyzések a királyi család melyik tagjától eredtek.

Harry azonban kifejtette: a rasszista megnyilvánulásoknak általában is komoly szerepük volt abban, hogy ő és felesége tavaly felhagyott a királyi család tagjaiként végzett tevékenységével és Amerikába költözött.

Az interjúban a második gyermekével várandós Meghan elmondta: jelezte a királyi családnak, hogy támogatásra lenne szüksége mindenekelőtt mentális állapota miatt, segítséget azonban nem kapott.
A hercegnő egyenes utalást tett arra, hogy a királyi családon belüli elszigeteltsége és a minden lépésére kiterjedő átható figyelem miatt az öngyilkosság gondolata is felmerült benne.

Az interjút Nagy-Britanniában az ITV kereskedelmi tévétársaság tűzte műsorra hétfő este. A programot több mint 11 millióan nézték.

Az ITV Good Morning Britain című hírmagazinjának nemzetközileg ismert műsorvezetője, Piers Morgan azonban kedden bejelentette, hogy hat év után távozik a program éléről, miután kétségbe vonta a sussexi hercegnő által elmondottakat, és ez rendkívüli felháborodást kavart.

Morgan a műsorban azt mondta, hogy a hercegnő egyetlen szavát sem hiszi el, még azt sem hinné el neki, ha az időjárási előrejelzést olvasná fel.

Piers Morgan ezen alaposan össze is veszett a keddi műsorban az ITV meteorológusával, és a vita hevében egy időre ki is rohant a stúdióból.

A műsorszórás szabályainak betartását is ellenőrző brit távközlési felügyelet (Ofcom) kedden közölte, hogy Piers Morgan megjegyzése miatt több mint 41 ezer panaszbejelentés érkezett a nézőktől; ez negyedszázados rekord.

Az ITV kedd esti közleménye szerint megállapodás született a társaság és Morgan között arról, hogy "most jött el az ideje" a műsorvezető távozásának.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.