Újabb vakcina vészhelyzeti alkalmazását engedélyezte a WHO

vakcina WHO COVID-19 koronavírus Johnson & Johnson
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken engedélyezte a Johnson & Johnson amerikai gyógyszeripari vállalat vakcinájának vészhelyzeti alkalmazását.

"Minden egyes új, biztonságos és hatékony eszköz a Covid-19-cel szemben újabb lépést jelent a járvány ellenőrzése felé" - jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.
Az Európai Bizottság csütörtökön feltételes forgalomba hozatali engedélyt a Johnson & Johnson egydózisú oltóanyagának, miután erről szóló ajánlást fogalmazott meg az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA). A vakcina mitegy 85 százalékban hatékony.

A Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat által kifejlesztett oltóanyag arra a technológiai platformra támaszkodik, amelyet már használtak a gyógyszergyár nemrégiben jóváhagyott, ebola elleni oltóanyagának, valamint a Zika-, az RSV- és a HIV-vírus elleni vakcinák kifejlesztéséhez és gyártásához.

Az oltóanyagban ártalmatlanított adenovírussal juttatják be a koronavírusra jellemző tüskefehérjét a szervezetbe. Az immunrendszer ezt követően idegen anyagként kezeli ezt a fehérjét, és természetes védekezésként antitesteket és a fehérvérsejtek csoportjához tartozó T-sejteket termel ellene. A vakcinában található adenovírus nem képes szaporodni, és nem okoz betegséget - közölték.
Az oltóanyag nem igényel mélyhűtést, egyszerű hűtőszekrényben tárolható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.