15 önkéntes zárkózott be Európa egyik legnagyobb barlangjába: 40 napig maradnak

Forrás: AFP/Georges Gobet -
önkéntes kísérlet barlang
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Christian Clot francia-svájci kutató irányításával 14 önkéntes vasárnap este negyven napra elvonult a franciaországi Lombrives-barlangba. A kísérlet célja: az ember alkalmazkodásra való képességének tesztelése.

Egy évvel a koronavírus-járvány miatti első általános karantén után a 27 és 50 év közötti önkéntesek tudományos célból bezárkóztak Európa egyik legnagyobb barlangjába, ahol a világtól teljesen elzárva, a föld alatt fogják eltölteni a következő negyven napot.
"Az idő- és a térérzékét elvesztett ember adaptációs képességeit fogjuk tanulmányozni, amely alapvető kérdéssé vált az egészségügyi válságban. Szélsőséges helyzetben, egy új környezetben, láthatóan nem igazán tudjuk, hogy csoportosan hogyan válaszoljunk az ilyen változások hatásaira" - vélte tavaly szeptemberben a Human Adaptation Institute alapítója és a Deep Time elnevezésű projekt létrehozója.

A barlang bejárata a kísérlet transzparensével Forrás: AFP/Georges Gobet


A kutató és az általa kiválasztott hét férfi és hét nő óra, telefon és természetes fény nélkül a 12 fokos hidegben és 95 százalékos páratartalmú földalatti barlangban pedálos áramfejlesztő generátorral fogja a szükséges áramot kitermelni. A szenzorokkal felszerelt önkénteseket, illetve a reakcióikat mintegy harminc tudományos szakember figyeli folyamatosan a föld felett.

A kísérlet elsősorban azért világpremier, mert korábban a hasonló jellegű missziók célja az emberi test pszichológiai ritmusának tanulmányozása volt, ezúttal azonban az vizsgálják, hogy az időérzék elvesztése milyen hatással van az ember emocionális és kognitív funkcióira.

A 14 önkéntes mind francia, van köztük ékszerész, orvos és biztonsági őr, korábban nem ismerték egymást és valamennyien ingyen vesznek részt a kísérletben. A barlangban három különválasztott teret alakítottak ki, egyet a pihenésre, egyet az általános életre, egyet pedig a helyszín topográfiájának tanulmányozására. A barlangba négy tonna élelmiszert és vizet, valamint egyéb olyan felszereléseket vittek le előzetesen, amelyekkel a 15 ember negyven napig teljesen el tudja magát látni.

A Deep Time projekt 1,2 millió euróba került, amelyet a francia-svájci kutató szponzorálásból biztosított.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.