Megvan a WHO álláspontja az AstraZeneca vakcináról

vakcina COVID-19 AstraZeneca koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az AstraZeneca/Oxford oltása felhasználásának folytatására szólította fel pénteken az országokat az Egészségügyi Világszervezet, csatlakozva az európai és a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság hasonló állásfoglalásához. "Felszólítjuk az országokat, hogy továbbra is használják ezt a fontos, Covid-19 elleni védőoltást" - közölte genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

A főigazgató azután beszélt erről, hogy a WHO Globális Vakcinabiztonságossági Tanácsadó Bizottsága közleményben állapította meg: az AstraZeneca Covid-19 elleni oltásáról rendelkezésre álló adatok nem utalnak megnövekedett vérrögképződési körülményekre. A szakértői bizottság közölte, hogy továbbra is folytatja a vizsgálatódást bármilyen mellékhatás esetében.
"Az AstraZeneca védőoltása különösen fontos, mert több mint a 90 százalékát teszi ki a COVAX keretében szállított oltásoknak" - mondta Tedrosz.

Forrás: AstraZeneca



"Nem kérdéses, hogy a Covid-19 halálos kimenetelű betegség, és az AstraZeneca/Oxford vakcinája segít megelőzni. Arra is fontos emlékezni, hogy maga a Covid-19-betegség okozhat vérrögöket és alacsony trombocita számot" - tette hozzá a főigazgató.
"Tekintettel a fertőzésekkel és a halálesetekkel szemben világszerte tapasztalt hatalmas védelmi képességére, az AstraZeneca Covid-19 elleni védőoltásának (közöttük az Indiai Szérum Intézet által gyártott Covishieldnek) továbbra is nagyobbak az előnyei, mint a kockázatai,"- áll a GACVS közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.