Megdöbbentő eredményre jutottak tudósok: ez rejtőzik a Föld belsejében

Forrás: NASA -
geológia Föld bolygó tudósok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudósok azt állítják, hogy 4,5 milliárd évvel ezelőtt egy Theia nevű bolygó ütközött a korai Földdel és maradványai a mai napig rejtőznek a Föld belsejében.

Qian Yuan, az amerikai Arizona Állami Egyetem geológiai szakértője szerint bolygónk belső terének titokzatos sűrű foltjai a Theia bolygó sajátos töredékei, amelyek még mindig érintetlenek a Föld belsejében. A Hold- és Bolygótudományi Konferencián bemutatott előadásában Yuan és csapata kifejtette, hogy a Theia palástja lényegesen sűrűbb lehet, mint a Földköpeny, ami lehetővé teszi, hogy a Theia palást anyaga a Föld legalsó palástjába süllyedjen és cölöpökbe halmozódjon - írja a Daily Star.

Föld Forrás: NASA

Elméletük szerint a Theia körülbelül 4,5 milliárd évvel ezelőtt ütközött a korai Földdel és ez az ütközés magyarázza meg a Hold jelenlétét is, és azt, hogy miért nagyobb a bolygónk magja, mint amire ekkora bolygó esetén számíthatunk. A kontinens nagyságú területek - melyek Nyugat-Afrika és a Csendes-óceán alatt találhatóak - jelentik a Föld belsejének legnagyobb részét, melynek tanulmányozása elősegítheti a földtudomány előremozdulását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.