Felmenthetik a koronavírus ellen beoltottakat a korlátozások alól Németországban

Forrás: Shutterstock -
korlátozás koronavírus Németország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Felmentésre jogosultak lehetnek Németországban a járványügyi korlátozások alól, akik megkapták a koronavírus elleni vakcinát, de csak a második oltást követő 15. nap után - írja a Bild am Sonntag vasárnapi német lap.

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter a lapnak elmondta, hogy a negatív SARS-CoV-2-leletnek megfelelő bánásmód jár majd az úgynevezett teljes védőoltás esetén, vagyis ha az illető megkapta az oltást vagy több adagból álló oltásból az összes adagot.

Ez a szabály azt jelenti, hogy a harmadik járványhullám megtörése után következő, "teszteléses alapú nyitási lépések" idején

a teljes oltással rendelkezők külön SARS-CoV-2-teszt nélkül mehetnek például fodrászhoz vagy a korlátozások lazítása révén ismét megnyíló boltokba, és külföldi út után nem kell karanténba vonulniuk

- mondta a miniszter.

Képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

A tervezett szabályt a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) minap elkészített szakvéleményére alapozzák, amely szerint egy beoltott az utolsó adag beadása utáni 15. naptól kezdve kisebb valószínűséggel terjeszti a vírust, mint egy tüneteket nem mutató fertőzött, akinél negatív eredményt jelez az antigén gyorsteszt.

Jens Spahn elmondta, hogy a szövetségi kormány és a járványügyi védekezés helyi feladataiért felelős tartományi kormányok együttműködésével heteken belül bevezetik az RKI szakvéleményére épülő új szabályt.

A Bild az összeállításában hozzátette: az egyelőre nem ismert, hogy könnyítések a fertőzésen átesett csaknem hárommillió emberre is vonatkoznak-e majd. Ezzel kapcsolatban Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter egy másik vasárnapi lapban, a Welt am Sonntagban egy interjúban kiemelte: egyelőre nem tudni, hogy meddig tart a fertőzés utáni immunitás.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.