globális felmelegedés éghajlat Nyár klímaváltozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jelentősen megváltozott Magyarország éghajlata az elmúlt öt évtizedben. A nyár például 50 nappal hosszabb, mint a '70-es években volt.

Nagy változásokon ment át hazánk éghajlata az elmúlt évtizedekben, a nyár például jelentősen meghosszabbodott, az ősz, a tél és a tavasz pedig rövidebb lett. Az évszakeltoldós azonban az északi félteke egészén tapasztalható. Ez azonban nincs jó hatással az ökológiai rendszerre, ha csak a fagykárokat vagy például az új, kórokozókat is terjesztő szúnyogfajok megjelenését nézzük.

Kis Anna meteorológus elmondta, Magyarországon átlagosan június 21-én kezdődött a nyár 1971 és 1980 között, és augusztus 21-én ért véget.
Ám 2011-től 2019-ig már a május 29. és a szeptember 17. közötti időszakra tehető.

A fotó illusztráció. Forrás: Thinkstock

A tél ugyan kisebb mértékben, de lerövidült: november vége helyett december elején kezdődik, és hét nappal korábban fejeződik be az utóbbi időben a '70-es évekhez képest.
A tavasz is rövidebb lett, de az ősz időtartama sokkal nagyobb mértékben csökkent. 1990-ben az átlagos hossza 100 nap volt, míg az utóbbi időkben már kevesebb, mint 85 nap.

Ez a folyamat pedig a jövőben is folytatódni fog, ha nem teszünk a globális felmelegedés ellen. Így 2100-ra féléves nyarak és mindössze kéthónapos telek várhatóak – írta a Másfélfok.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.