Hatalmas koronavírus-vakcinabotrány: hatalommal való visszaéléssel vádolják a politikust

oltás Peru politikus korrupció koronavírus elleni vakcina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Eltiltotta tíz évre közhivatal viselésétől Martín Vizcarra volt perui elnököt a dél-amerikai ország kongresszusa pénteki titkos szavazásával, mert soron kívül beadatta magának a koronavírus elleni oltóanyagot.

Vizcarrát hatalommal való visszaélésben, összeesküvésben és hamis nyilatkozat tételében találták bűnösnek a perui politikai elitet is érintő vakcinabotránnyal összefüggésben. A hírek szerint több miniszter és vezető köztisztségviselő megkapta a Sinopharm kínai gyógyszergyár oltóanyagát, mielőtt a készítményt elérhetővé tették a lakosság számára.

A kongresszus ellenszavazat nélkül, 86 támogató vokssal fogadta el a Vizcarra elleni intézkedést. A latin-amerikai ország törvényhozása Pilar Mazzetti volt egészségügyi minisztert és Elizabeth Astete egykori külügyminisztert is eltiltotta közhivatal viselésétől, előbbit nyolc, utóbbit egy évre. Mindketten soron kívül megkapták a vakcinát, bár tagadták, hogy ehhez visszaéltek volna hivatali tisztségükkel.

Martín Vizcarra Forrás: AFP

A korrupcióval vádolt Vizcarra szintén beadatta magának és két családtagjának az oltást néhány nappal azelőtt, hogy november 10-én a parlament alkotmányos vádeljárás keretében megszavazta elmozdítását hivatalából. Akkor még egyetlen vakcina alkalmazása sem volt engedélyezett az országban.

Vizcarra azzal védekezett, hogy "bátor döntést hozott", és a 12 ezer önkéntes egyikeként vállalta a Sinopharm oltásának tesztelését.

Lima a kínai vállalattól január elején egymillió dózis vakcinát rendelt, az oltóanyagot a Covid-19 elleni harc első vonalában küzdőknek szánták.

Vizcarra elvileg kongresszusi képviselői helyet nyert az április 11-i általános választáson. A képviselők közül ő szerezte a legtöbb szavazatot.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.