Már minden harmadik magyar ember megkapta az első védőoltást hazánkban

Forrás: Shutterstock -
vakcina COVID-19 oltás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már minden harmadik magyar ember megkapta az első védőoltását - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői, online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília tájékoztatása szerint az első oltást 3 266 425 embernek adták be, és 1 391 381-en a második oltást is megkapták. Elmondta: folyamatosan érkeznek a vakcinaszállítmányok Magyarországra. Hétfőn 68 400 Moderna-vakcina érkezett, kedden 248 040 adag Pfizer-oltóanyagot várnak, a héten pedig további orosz és kínai vakcina érkezése is várható.

Az oltásoknak és a védelmi intézkedések fenntartásának köszönhetően javulnak a járványügyi adatok, vasárnap 2680 új fertőzöttet regisztráltak, s bár még magas, de csökken a kórházban ápoltak száma, akik jelenleg 8650-en vannak, közülük 1052-en szorulnak lélegeztetésre - tette hozzá.

Elmondta, hogy nemcsak a kórházi oltópontokon, szakrendelőkben és a háziorvosoknál, hanem a honvédségi oltóbuszokon is oltanak. Utóbbiak Tolna megye kistelepülésein folytatják a munkát.
Müller Cecília az óvodák és az általános iskolák nyitásával kapcsolatban elmondta, ahol kérték, a honvédség mindenhol elvégezte a fertőtlenítést.

Hangsúlyozta, az iskolákra vonatkozó járványügyi intézkedések továbbra is érvényben vannak, tehát az intézményekben kötelező a testhőmérséklet-mérés és a kézfertőtlenítés, és ajánlott az osztálytermek gyakori szellőztetése. A szülőktől azt kérte, csak egészséges gyereket küldjenek közösségbe.
Beszámolt arról, hogy a hétvégén lezárult a köznevelésben dolgozók harmadik körös oltási kampánya, és összességében 200 ezer pedagógus, óvodai és bölcsődei dolgozó kapott oltást.

A részletekről szólva elmondta, közülük a hétvégén 31 ezer embert hívtak be, 32 százalék élt is az oltás lehetőségével. Az első két oltási kampányban a behívottak 80 százaléka jelent meg - ismertette.
A három hétvége alatt megszólított 210 ezer köznevelésben dolgozóból 153 ezren kaptak oltást, ami 73 százalékos arány - mondta. Voltak ugyanakkor 52 ezren olyanok, akik már korábban - életkoruk vagy veszélyeztetettségük okán - felvették az oltást, így nagyjából 200 ezer köznevelésben dolgozó van beoltva.

Müller Cecília kitért arra is, hogy folyamatosan nő az oltást kérők száma, eddig 4 millió 280 ezren regisztráltak.

Az országos tisztifőorvos köszönetet mondott az embereknek, hogy betartják a különböző védelmi intézkedéseket. Kiemelte, ha húsvétkor nem lett volna a többség fegyelmezett, annak következményei már látszódnának az adatokon.

Az országos tisztifőorvos ismét megerősítette, hogy az oltás utáni ellenanyagszint-vizsgálat önmagában nem ad megfelelő információt a védettség kialakulására. Mint mondta, sok olyan oltást követő állapot van, amikor az ellenanyag már nem mérhető a szervezetben, mégis a sejtes immunitás "emlékszik" a kórokozóra, a beadott oltásra, és elindul az ellenanyag-termelés. Azonban - tette hozzá - a sejtes immunitás nem mérhető könnyen. Jelezte, hogy az egyes vakcinák hatásosságát a gyártó határozta meg az elvégzett klinikai vizsgálatok alapján.

Forrás: Shutterstock

Arra kért mindenkit, bízzon a gyártók és a független laboratóriumok vizsgálatában, mindegyik Magyarországon forgalomban lévő vakcina hatásos és kellő védelmet ad.

Azzal kapcsolatban, hogy szükség lesz-e további oltásokra, Müller Cecília azt válaszolta, hogy erre vonatkozóan nincs még megfelelő adat és tapasztalat. Mint fogalmazott, az még a jövő zenéje, hogy kell-e, és ha igen, milyen időközönként ismételni az oltást. Ugyanakkor - mint mondta - ez sem lenne rendkívüli, hiszen például a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladás ellen a két alapoltáson túl a 3. és az 5. évben meg kell ismételni az oltást.

Hangsúlyozta, nem a magyar egészségügyi hatóság fog a további (emlékeztető) oltások szükségességéről dönteni, hanem az adott vakcina gyártója.Müller Cecília kijelentette, most az a legfontosabb, hogy minél többen kérjék és fogadják el a számukra felajánlott oltást, hiszen csak ez biztosítja az egyéni védelmet. A közösségi védelmet pedig az, ha minél többen rendelkeznek egyéni védelemmel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.