Az Operatív Törzs hétfőn is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját. Müller Cecília arról is beszélt, hogy az antitest-vizsgálat a védettség kimutatására csak korlátozottan alkalmas.

"Nem azzal kell foglalkozni, hogy mennyi antitestet mérünk. A védőoltás beadását követő ellenanyagvizsgálat a védettség kimutatására csak korlátozottan alkalmas" - mondta az országos tisztifőorvos az Operatív Törzs sajtótájákoztatóján.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos.Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Müller Cecília arra is kitért, hogy mindenki bízzon az gyártók és a független laboratóriumok vizsgálataiban, mert minden hazánkban alkalmazott vakacina hatékony és biztonságos. Ne mérjük az antitesteket oltás után, az a biztos eredmény, amit a gyártók közzétettek.

"Nagyon sok olyan vakcinációt követő állapot van, amikor már nem mérünk ellenanyagot a szervezetben, mégis amikor támad a kórokozó, akkor az úgynevezett sejtes immunitás emlékszik a kórokozóra, emlékszik a beadott oltásra, és megindul rögvest az elleneanyag termelés, és vagy nagyon kismértékű fertőződés alakul ki, vagy vagy egyáltalán nem alakul ki fertőződés" - mondta el Müller Cecília.