Müller Cecília: "Nem azzal kell foglalkozni, hogy mennyi antitestet mérünk"

Forrás: MTI/Balogh Zoltán -
vakcina antitest védőoltás COVID-19 koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Operatív Törzs hétfőn is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját. Müller Cecília arról is beszélt, hogy az antitest-vizsgálat a védettség kimutatására csak korlátozottan alkalmas.

"Nem azzal kell foglalkozni, hogy mennyi antitestet mérünk. A védőoltás beadását követő ellenanyagvizsgálat a védettség kimutatására csak korlátozottan alkalmas" - mondta az országos tisztifőorvos az Operatív Törzs sajtótájákoztatóján.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Müller Cecília arra is kitért, hogy mindenki bízzon az gyártók és a független laboratóriumok vizsgálataiban, mert minden hazánkban alkalmazott vakacina hatékony és biztonságos. Ne mérjük az antitesteket oltás után, az a biztos eredmény, amit a gyártók közzétettek.

"Nagyon sok olyan vakcinációt követő állapot van, amikor már nem mérünk ellenanyagot a szervezetben, mégis amikor támad a kórokozó, akkor az úgynevezett sejtes immunitás emlékszik a kórokozóra, emlékszik a beadott oltásra, és megindul rögvest az elleneanyag termelés, és vagy nagyon kismértékű fertőződés alakul ki, vagy vagy egyáltalán nem alakul ki fertőződés" - mondta el Müller Cecília.




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.