Előzd meg a tragédiát! Ennyien haltak meg hazánkban az idei fűtési szezonban szén-monoxid-mérgezésben

Forrás: Shutterstock -
fűtés Szén-monoxid-mérgezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csak a fűtési szezonnak van vége, a szén-monoxid egész évben veszélyt jelent - hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében. Azt írták: bár a fűtési szezon hivatalosan április 15-én véget ért, a hideg időjárás miatt a háztartások többségében még fűtenek.

Ugyan a fűtési szezonban gyakrabban riasztják a tűzoltókat a mérgező gáz miatt, ahol nyílt lánggal működő vízmelegítőt használnak, ott a rossz, elavult, nem karbantartott, esetleg engedély nélkül felszerelt fűtőeszközök, valamint a nem megfelelő szellőzés miatt egész évben veszélyt jelent a szén-monoxid - hangsúlyozták.

Az október 15. és április 15. közti időszakban 568 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt: 210-en szenvedtek mérgezést, hárman orvos által igazoltan, tizenegyen pedig vélelmezhetően a mérges gáz miatt haltak meg.

Forrás: Shutterstock

A katasztrófavédelem adatai szerint a mérgezéses esetek 36 százaléka fürdőszobában, 13-13 százaléka konyhában és hálószobában, 12 százaléka nappaliban, 26 százaléka pedig egyéb helyiségekben következett be.

A tragédiák megelőzése érdekében a katasztrófavédelem kiemelte: a nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők számára biztosítani kell a levegő-utánpótlást az ablakba épített résszellőzővel. Emellett javasolják a fűtőeszközök és a vízmelegítők ellenőriztetését évente legalább egyszer, valamint szén-monoxid-érzékelő beszerzését is.

A katasztrófavédelem azt is közölte: a fűtési szezonban 912 kéménytűz volt, a lángok 84 alkalommal, az esetek 9,2 százalékában terjedtek tovább az építmény más részére, átlagosan tíz négyzetméteren okozva további károkat. Kéménytűz miatt összesen 845 otthonban keletkeztek kisebb-nagyobb károk.
Felhívták a figyelmet arra is, hogy a lakossági kéményseprés változatlanul ingyenes.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.