Az elmúlt 24 órában már csak négyen haltak meg koronavírus-fertőzésben Nagy Britanniában

Forrás: Shutterstock -
második oltás vakcina COVID-19 oltás Nagy-Britannia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meghaladta a tízmilliót a koronavírus elleni oltásokból beadott második dózisok száma Nagy-Britanniában - közölte Matt Hancock brit egészségügyi miniszter. A legfrissebb adatok szerint tavaly szeptember óta először tíznél kevesebben haltak meg 24 óra alatt a Covid-19 betegségben.

Hancock a Twitteren közzétett bejelentésében hangsúlyozta: a tízmilliónál több második dózis beadása is jelzi, hogy milyen nagy előrehaladást sikerült elérni a járvány elleni küzdelemben.
Az egészségügyi minisztérium hétfő délután közzétett részletes adatai szerint a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta az első oltási adagból eddig 32 932 448-an részesültek, 10 152 039-en a második dózist is megkapták, vagyis eddig összesen 43 084 487 adagot adtak be.
A szaktárca hétfőn közölte azt is, hogy az elmúlt 24 órában négyen haltak meg Covid-19-ben. Ennél kevesebb haláleset legutóbb szeptember 7-én történt: aznap hárman haltak meg koronavírus-fertőződésben.

Szeptember vége óta most először volt tíz alatt a halálos áldozatok egynapi száma Nagy-Britanniában.A nagy-britanniai járvány most lecsengő második hullámának januári tetőzése idején volt olyan időszak, amikor egy nap alatt több mint 1800-an haltak meg.

Szakértők egybehangzó véleménye szerint a súlyos megbetegedések és a halálozások számának meredek csökkenésében egyértelműen az oltási kampány sikere tükröződik.
A brit kormány a múlt héten bejelentette, hogy az 50 évesnél idősebb korosztályok és a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja megkapta a koronavírus elleni oltást, és az állami egészségügyi szolgálat (NHS) Angliában már megkezdte a 45-49 év közötti korosztály tagjainak értesítését arról, hogy foglalhatnak oltási időpontot.

Meghaladta a tízmilliót a beadott második oltások száma Nagy-Britanniában (Illusztráció) Forrás: Shutterstock

A nagy-britanniai oltási kampányban ezzel megkezdődött az első olyan szakasz, amelyben a kormány egyesített oltásügyi bizottságának (JCVI) elsőbbségi listáján szereplő legveszélyeztetettebb korosztályokon, egészségi kockázati csoportokon és foglalkozási területeken kívüli lakossági csoportok - vagyis az 50 év alatti egészséges felnőttek - is hozzájuthatnak a vakcinához.

Az 50 évesnél idősebb korosztály oltási programját a kitűzött határidő előtt sikerült elérni, ugyanis a kormányzati tervekben az szerepelt, hogy ezek a lakossági csoportok április 15-ig jussanak hozzá a vakcinához, de ez a cél már április 13-án, múlt kedden teljesült.

A kormány következő célkitűzése az, hogy július 31-ig a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - részesüljön oltásban.

Jelenleg azonban a brit egészségügyi hatóságok arra összpontosítanak, hogy minél több dózis álljon rendelkezésre a második oltási adagok beadására azok számára, akiknek esetében a kormány által a két oltásadag beadása közötti időszakra maximálisan engedélyezett 12 hét letelik.


Ez jól látszik az adatokban: márciusban volt olyan időszak, amikor jóval meghaladta a 700 ezret a naponta beadott első oltási adagok száma - az eddigi napi rekord a március 20-án beadott 752 308 első dózis -, jelenleg azonban a naponta beadott második adagok száma 400 ezer közelében, az első adagoké valamivel százezer felett jár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.