Ők kapják el a legkevesebb eséllyel a koronavírust: ez a két tényező számít

Forrás: Shutterstock -
szervezet koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kutatók olyan tényezőket találtak az emberi szervezetben, amelyek csökkentik a koronavírussal való súlyos megbetegedés esélyét. 

Az idősek és a krónikus betegek számára a legveszélyesebb a vírus, hiszen abban az esetben, ha ők elkapják, sajnos nagyobb eséllyel lehet súlyos a lefolyása a betegségnek. Másokon pedig tünetmentesen megy át a fertőzés, a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy milyen tényezők játszanak szerepet abban, hogy a megfertőződés ellenére ne legyen súlyos lefolyású a betegség, és hogy mik csökkentik a megfertőződés kockázatát.

Forrás: Shutterstock

Az easyhealthoptions.com oldalán tették közzé a tanulmányukat a szakemberek, ugyanis találtak két olyan tényezőt, amely az eredményeik szerint fontos szerepet játszanak abban, hogy a vírus ne okozzon komoly problémákat. A brit kutatók 500 ezer, 40 év feletti brit önkéntes adatait vizsgálták és arra jutottak, hogy azok, akik elkapták a koronavírust, nagyobb valószínűséggel voltak elhízottak, vagy szenvedtek 2-es típusú diabéteszben. Ez a szakemberek szerint azt jelenti, hogy annál, akinek 2-es típusú cukorbetegsége van, vagy elhízott, nagyobb a kockázata a vírus elkapásának, és annak is, hogy esetleg kórházi kezelésre szorul majd.

Akiknél a koronavírus-teszt negatív volt, azoknak nagyobb eséllyel volt magas a jó vagyis a HDL koleszterin szintje, illetve a testtömegindexe is jellemzően a normál tartományban volt. Ez az a két faktor tehát, amely csökkentheti a fertőzés kockázatát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.