Ezekkel a feladatokkal kellett megbirkózniuk a diákoknak az idei magyarérettségin

feladatok magyar érettségi szövegértés 2021 elemzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mai nappal megkezdődött a 2021-es érettségi, az első napon a magyarérettségi feladatait kellett megoldaniuk a diákoknak. 

Az magyarérettségi szövegértési feladatsorában az 1848-49-es szabadságharc nagy szónokairól olvashattak a diákok, például Kossuth Lajosról és Jókai Mórról. A kétoldalas szöveg elolvasása után pedig 11 feladatot kellett megoldaniuk.

Egy szaktanár az Eduline kérdésére elmondta, hogy három olyan kérdés is szerepelt a feladatok között, amelyhez nem elég a szöveg értelmezése, ugyanis nyelvtani tudás is szükséges hozzá.

Az első feladatsor megoldására 90 percük volt a diákoknak, a feladatok megoldásával maximum 40 pontot szerezhettek.

Kiderült, hogy melyek voltak a 2021-es magyarérettségi feladatai Fotó: Koncz Márton - Origo

Az érettségi műelemző részében a diákok választhattak Mikszáth egyik novellájának elemzése, illetve egy Arany János- és egy Tóth Árpád-vers összehasonlító elemzése közül. Bármelyiket választották, egy 400-800 szavas esszét kellett írniuk, amelynek megírására 150 perc állt rendelkezésükre.ű

Sok diák már előre eldönti, hogy az első elemzést választja, ugyanis szinte minden évben egy novellát kell elemezni, így egyszerűbb arra felkészülni. Ráadásul egy novellának kevesebb metaforikus értelmezése lehet, ami jó hír azok számára, akiknek nem az erőssége az irodalom - mondta egy magyartanár az Eduline-nak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.