Hamarosan búcsút inthetünk a Gyilkos-tónak - ez okozza az eltűnését

Forrás: Shutterstock -
hordalék eltűnés gyilkos tó Székelyföld
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
50 év múlva akár teljesen eltűnhet Székelyföld egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága, a Gyilkos-tó, ha továbbra is ilyen mennyiségű hordalékkal töltődik fel, mint jelenleg.

A Gyilkos-tó 1837-ben egy földcsuszamlás következtében keletkezett tó, amely ma Székelyföld egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. A tó medre évente 4,88 cm hordalékkal töltődik fel, aminek következtében emberi beavatkozás nélkül 2080-ra teljesen eltűnhet.

A Gyilkos-tó Székelyföld egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja Forrás: Shutterstock

Az eltűnését egy, az1960-as években elkészült, de a feladatát ma már el nem látó ülepítő gátrendszer újjáépítésével tervezik megakadályozni - írja a Maszol.

Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter a jelenlegi helyzet megoldásához szükséges anyagi források előteremtésének lehetőségeiről és a legfontosabb tennivalókról a napokban a helyszínen folytatott megbeszéléseket. A legfrissebb döntés szerint a kettőből az egyik gátat még ebben az évben kitakarítják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.