Teljes családját lemészárolta, majd öngyilkos lett a magyar belügyminiszter

Forrás: Fortepan/Magyar Rendőr -
gyilkosság mészárlás belügyminiszter családirtás család
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
70 éve történt a rémtett, amikor is a magyar belügyminiszter, Zöld Sándor végzett egész családjával, majd öngyilkos lett.

Zöld Sándor már fiatal orvostanhallgatóként elkötelezte magát a kommunista mozgalom mellett. Hamar csatlakozott a Márciusi Front nevű szervezethez, majd a kommunista párt által delegált belügyi államtitkár lett. Végül az Elnöki Tanács 1950 júniusában belügyminiszterré nevezte ki. Azonban a Rákosi-érában egyik pillanatról változhatott az ember megítélése és kerülhetett egyik oldalról a másikra - írja a Blikk.

1949. Magyarország Zöld Sándor államtitkár, későbbi belügyminiszter Forrás: Fortepan/Magyar Rendőr

Alig pár hónappal Zöld Sándor kinevezése után Rákosi Mátyás bejelentette, hogy az utolsó hetekben felgöngyölítettek egy ellenséges csoportot, még pedig a Márciusi Front tagjait. Rákosi koncepciója szerint a tagok külföldi megbízásra, a Moszkvából hazaérkező pártvezetők ellen csoportosultak. Zöld Sándort Rákosi az 1951. április 19-i PB-ülésen már nyíltan és keményen bírálta, hogy nem bánik elég erélyesen az ellenséggel. A belügyminiszter ekkor már tudta, hogy sorsa megpecsételődött. Rá mindenképpen börtön, teljes jogfosztás vár, ám azt nem akarta, hogy imádott családja szenvedjen a meghurcolása miatt.

Az ülés másnapján, hazatérve Benczúr utcai lakásukba, elővette vadászpuskáját. Sorban agyonlőtte a 71 éves édesanyját, a 8 éves kisfiát, Sándort, a 6 éves kislányát, Annát. Végül a feleségével, majd saját magával is végzett. Még aznap, de már halála után mentették fel belügyminiszteri tisztéből, és párttisztségeitől is megfosztották.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.