Eldőlt a müncheni Oktoberfest sorsa: kiderült megrendezik-e a világ legnagyobb sörfesztiválját

sörfesztivál Oktoberfest koronavírus München
A koronavírus-világjárvány miatt tavaly után az idén is elmarad a müncheni Oktoberfest, a világ legnagyobb sörfesztiválja - jelentették be hétfőn a bajor tartományi fővárosban.

Az Oktoberfest "a legglobálisabb fesztivál", amelyre a világ minden sarkából összesereglenek emberek Münchenben, ezért a fertőzésveszély miatt az idén is muszáj nélkülözni. Jövőre viszont már ismét meg lehet rendezni, ha az egész világon megfelelően halad az oltási kampány - mondta Markus Söder bajor miniszterelnök Dieter Reiter müncheni főpolgármesterrel tartott tájékoztatóján. Kiemelte, hogy a tartományi kormány csak javasolja a rendezvény elhalasztását, a döntés pedig a helyi önkormányzat dolga. A kormány nemcsak az Oktoberfest, hanem az összes többi nagy bajorországi fesztivál elhalasztását javasolja. Dieter Reiter hangsúlyozta, hogy nincs értelme tovább várni a döntéssel, mert a napokban kellene hozzálátni a fesztivál előkészítésének. Mint mondta, nem volt könnyű sorban másodszor elrendelni az Oktoberfest elhalasztását, mert a fesztiválnak sok-sok millió rajongója van, és sok embernek a megélhetést biztosítja. Azonban az egészség védelme minden gazdasági érdekkel szemben elsőbbséget élvez.

A Münchenbe rendre bő hatmillió látogatót vonzó sörfesztivált szeptember 18-tól október 3-ig tartották volna az idén. A legutóbbi, 2019-es Oktoberfest a kapcsolódó szolgáltatásokkal - például a szállodák és a taxik forgalma révén - 1,23 milliárd eurós (450 milliárd forint) bevételt hozott Münchennek. A 6,3 millió vendég a fesztiválon 442 millió eurót költött el, szállásra 505 millió eurót, közlekedésre és egyéb kiadásokra nagyjából 285 millió eurót fordítottak.

Az Oktoberfestet 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek, és a kezdetét is akkor hozták előre a barátságosabb időjárású szeptemberre. Azóta 25-ször maradt el, háború, gazdasági válság vagy járvány miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.