Az AstraZeneca helyett más oltást javasol a 40 évnél fiatalabbaknak a brit oltásügyi bizottság

Anglia védőoltás COVID-19 AstraZeneca koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága (JCVI) azt javasolta pénteken, hogy a 18-39 éves korosztály nem kiemelten veszélyeztetett - például krónikus betegségekben nem szenvedő - tagjainak az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös fejlesztésű koronavírus-vakcinája helyett lehetőség szerint más oltóanyagokat ajánljanak fel.

Az indoklás szerint a vizsgálatok arra vallanak, hogy a fiatalabb korcsoportokban valamivel nagyobb a vérrögképződés egy igen ritka, alacsony vérlemezkeszám előfordulásával egy időben kialakuló típusának kockázata az Oxford/AstraZeneca-oltóanyag beadása után, mint a 40 év felettiek esetében.
A JVCI a múlt hónapban azt javasolta, hogy az Oxford/AstraZeneca-vakcina helyett a 18-29 év közöttieknek ajánljanak fel más oltóanyagot. A pénteken ismertetett állásfoglalásban ezt az ajánlást terjesztette ki a testület a 18-39 év közötti korosztályra.

A brit gyógyszerfelügyelet (MHRA) vezérigazgatója, June Raine a JCVI módosított pénteki ajánlására reagálva közölte: az MHRA változatlan álláspontja az, hogy az Oxford/AstraZeneca-vakcina kínálta előnyök az emberek óriási többsége számára felülmúlják a kockázatokat. Raine professzor úgy fogalmazott, hogy az előnyök és a kockázatok megoszlása különösen az idősebb beoltottak számára nagyon kedvező, a fiatalabb korosztályok esetében ugyanakkor "kényesebb" ez az egyensúlyi megoszlás. Hozzátette: a felügyelet szigorúan ellenőrzi a koronavírus elleni összes oltóanyag biztonságosságát, és haladéktalanul megvizsgál minden olyan bejelentést, amely e rendkívül ritkán előforduló vérrögképződéses esetekről érkezik.

Az MHRA április 21-ig 242 bejelentést kapott arról, hogy az Oxford/AstraZeneca-vakcina alkalmazása után alacsony vérlemezkeszám előfordulásával egy időben alakultak ki trombózisos tünetek. A páciensek közül 49 meghalt. Ebből az oltóanyagból ugyanakkor eddig 28,5 millió dózist adtak be Nagy-Britanniában, és a brit gyógyszerfelügyelet pénteki állásfoglalása hangsúlyozza, hogy rendkívül csekély e ritka trombózistípus előfordulási rátája. A brit kormány azt hangsúlyozta pénteki reagálásában, hogy az Oxford/AstraZeneca-oltóanyag biztonságos, hatékony, és már eddig több ezer ember életét mentette meg.
A Downing Street szóvivője kiemelte, hogy azoknak, akik már megkapták az első adagot ebből a vakcinából, kortól függetlenül ugyanebből az oltóanyagból kell felajánlani a második dózist is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.