Új helyre szállt ötödik repülésén a Mars-helikopter - új magassági rekordot állított fel

csillagászat NASA Mars-helikopter marsjáró
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Továbbszállt 130 méterre a Marson ötödik repülésén az amerikai űrkutatási hivatal minihelikoptere, amely új magassági rekordot is felállított - jelentette be a NASA pénteken, röviddel azután, hogy közzétette az Ingenuity negyedik tesztrepüléséről készült hangfelvételt, az elsőt, amelyet egy idegen bolygón vett fel egy űreszköz egy másik űreszközről.

A NASA Perseverance marsjárója két mikrofonjának egyikét használva hallgatta az Ingenuity helikopter negyedik tesztrepülését április 30-án. A pénteken közzétett videofelvételen jól látszik a napelemmel működő Ingenuity repülése, amelyet felvett a marsjáró kamerája, és halkan hallható a rover SuperCam lézereszközének mikrofonján keresztül a helikopter hangja.

A 108 másodpercig tartó pénteki ötödik repülés alkalmával az Ingenuity ugyanabba az irányba haladt, amerre a rover is tart. Új leszállóhelye fölé érkezve a minihelikopter kétszer is 10 méteres magasságba emelkedett, képeket készített, majd leszállt.

Új helyre szállt ötödik repülésén a Mars-helikopter Forrás:https://www.space.com/nasa-mars-helicopter-flight-delay?utm_source=notification

Új helyén az Ingenuity további feladatokat végez az elkövetkező hetekben - például megpróbál mintákat venni a légkör azon részeiből, ahova a marsjáró nem jut el, és háromdimenziós felvételeket készít a magasból -, és folytatja a keresést esetleges korábbi mikroszkopikus élet nyomai után a köveken.

Az ultrakönnyű helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a Marsra február 18-án. A drón április 3-án vált le a roverről a tesztrepülések számára kijelölt 10x10 méteres területen, a Wright Brothers Field névre keresztelt "űrrepülőtéren".

A Perseverance marsjáró feladata olyan kőzetmintákat gyűjteni, amelyek a földi értelemben vett élet nyomaira utalhatnak a bolygó múltjából. Ezalatt azokra az adatokra és felvételekre fog támaszkodni, amelyeket a helikopter gyűjtött és készített.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.