radioaktív sugárzás atomerőmű katasztrófa Csernobil
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
1986-ban óriási katasztrófát okozott a csernobili atomerőműben történt robbanás. Minden bízik abban, hogy ez nem ismétlődhet meg, azonban aggodalomra ad okot, hogy a reaktorcsarnokban újra beindultak a hasadási reakciók.

Ahogyan már mi is írtunk róla, újra hasadási folyamatok kezdődtek a szarkofág alatt Csernobilban, a reaktorcsarnokban.

Neil Hyatt, a Sheffieldi Egyetem nukleáris anyagokkal foglalkozó vegyésze a Science magazinnak azt mondta, hogy a Csernobilban tapasztalt jelenség most olyan, mintha izzana a parázs egy grillgödörben.

"Jelenleg több elmélet létezik azzal kapcsolatban, hogy mi erősítette fel a radioaktív folyamatotokat, de még keresik a pontos magyarázatokat.

Izzik a reaktor: újabb atombaleset veszélye fenyeget Csernobilban Forrás: --

Csernobilban az éghető anyagot maguk az eredeti uránrudak, és az üzemanyagcellák grafit, illetve cirkónium elemei jelentek. Ezeknek a fűtőelemeknek a nagy része az 1986. április 26-án a négyes reaktorblokkban bekövetkezett baleset során nem semmisült meg, hanem a többi anyaggal - köztük az oltáshoz eredetileg használt homokkal - lávává olvadt össze. Ez a kóriumlávának is nevezett sugárzó elegy pedig befolyt és bemarta magát a reaktorcsarnok alagsori helyiségeibe, majd ott „kihűlve" megkeményedett, de ebben még mintegy 170 tonna sugárzó urán van, ami az eredeti üzemanyag 95 százaléka. Már egy 1990. júniusi felhőszakadás után is a részecskék növekvő számát mérték, mivel a víz befolyt a szarkofágba az így is forró kóriumhoz.

Harminc éve a tudósok gadolinium-nitrát-oldatot permeteztek a területre, ami megakadályozta, hogy folytatódjon a maghasadás és így elkerültek egy újabb esetleges robbanást. Most erre nincs lehetőség, mert a 305/2-es helyiség nem megközelíthető, oda nem lehet bejuttatni ezt az „oltóanyagot".

Most úgy tűnik, hogy nem jutott víz a területre, és a helyzetet nehezíti, hogy egy közelről nem megfigyelhető helyen, egy teljesen elzárt helyiségében növekszik a neutron koncentráció. Sok a bizonytalan tényező" - nyilatkozta Maxim Szavelijev, a Nukleáris Erőművek Biztonsági Problémáinak Intézete (Institute for Safety Problems of Nuclear Power Plants - ISPNPP) egyik kutatója, aki szerint nem szabad kizárni azt sem, hogy egy újabb reaktorbaleset történhet az erőműben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.