Gyász: elhunyt a nemzetközi hírű magyar tudós, az MTA rendes tagja

kémikus MTA gyász Gál Sándor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Életének 88. évében elhunyt Gál Sándor kémikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professor emeritusa, vegyészmérnöki karának egykori dékánja - tudatta az MTA kedden az MTI-vel.

A műszaki kémia és az analitikai kémia, azon belül a termoanalitika nemzetközi hírű kutatója szombaton hunyt el.

Gál Sándor 1933-ben született Farmoson. Vegyészmérnöki oklevelet 1956-ban szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen. Már egyetemi hallgatóként demonstrátor volt az Általános és Analitikai Kémia Tanszéken, ahol a diplomája megszerzése után tanársegéd lett. 1963-ban adjunktussá, 1973-ban egyetemi docenssé nevezték ki, majd 1983-ban egyetemi tanár lett. 1964-ben műszaki doktori címet, 1972-ben kandidátusi, 1982-ben akadémiai doktori fokozatot szerzett. 1993-ban az MTA levelező, 2004-ben rendes tagjává választották.

Az egyetemen töltött fél évszázad alatt számos választott funkciót töltött be, többek között 1970-től 1990-ig tanszékvezető-helyettes, 1990-1991-ben megbízott tanszékvezető, 1996-2002 között a tanszéken működő MTA-kutatócsoport vezetője volt. 1981-1988 között ellátta a vegyészmérnöki kar dékánhelyettesi, 1988-1996 között dékáni tisztét. Kilenc éven keresztül vezette a kar Doktori és Habilitációs Bizottságát.

Tudományos, szakmai tevékenysége középpontjában a termodinamikai módszerek fejlesztése és alkalmazása, a hőmérséklet-szabályzók és -programozók fejlesztése, valamint a heterogén kémiai technológiai eljárások kutatása és fejlesztése állt.

Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el. Egyebek mellett elnyerte az Erdey László-díjat, az Állami Díjat, a Nemzetközi Technológiai Díjat, a BME-emlékérmet, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést és az MTA Varga József-díjat - olvasható az MTA közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.