Ennyien haltak meg a koronavírus miatt a túlzsúfolt börtönökben

Forrás: Thinkstock -
halál Brazil járvány börtön
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mintegy 450 rab és fegyőr hunyt el a koronavírus-járvány kitörése óta a túlzsúfolt brazil börtönökben - közölte hétfőn a G1 brazil hírportál.

A Globo brazil médiacsoport, a Sao Paulo egyetem és a Közbiztonsági Fórum nevű agytröszt hétfőn közzétett összesítése szerint a latin-amerikai ország büntetésvégrehajtási intézetei a járvány ellenére továbbra is túlzsúfoltak. Jelenleg mintegy 688 ezer fegyenc van rácsok mögött, míg számuk tavaly 710 ezer volt.

A G1 által 2014 óta közzétett összesítések kezdete óta ez volt az első eset, hogy csökkent a rabok száma az ország börtöneiben, amelyek teljes kapacitása mindössze 441 ezer fő.

Százak hunytak el a túlzsúfolt brazil börtönökben a járvány miatt (A kép illusztráció) Forrás: Thinkstock

A járvánnyal tovább romlottak az állapotok ezekben a létesítményekben. "Voltak idők, amikor a rabok túlnyomó többsége a Covid-19-re jellemző tüneteket mutatott" - közölte a G1 hírportál egy vizsgálati jelentésre hivatkozva. Hozzátette, hogy a betegek nem kaptak orvosi ellátást, illetve csak fájdalomcsillapító gyógyszerekkel látták el őket.

A koronavírus-járvány által leginkább sújtott országok közé tartozó, 212 millió lakosú Brazíliában a járvány kezdete óta 15,6 millió fertőzöttet és a fertőzéshez köthető 436 537 halálesetet regisztráltak. A fertőzöttek számát tekintve Brazília a harmadik helyen áll az Egyesült Államok és India után, a halálesetek számát tekintve pedig második az Egyesült Államok után globális összevetésben.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.