Nem a jéghegy okozta a Titanic vesztét? Íme, a legmeredekebb teóriák arról, mi történt valójában

Forrás: AFP -
Titanic biztosítási csalás összeesküvés-elmélet múmia földönkívüli
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
110 év telt el azóta, hogy Belfastban útjára indították a Titanicot. Amióta a legendás hajó 1912. április 15-én elsüllyedt, számos összeesküvés-elmélet látott napvilágot, hogy mi is történt valójában. 

Az elsüllyeszthetetlennek hitt hajó jéghegynek ütközött, 1500 ember vesztette életét és ezzel bekerült az eddigi legsúlyosabb tengeri katasztrófák közé. Amióta a Titanic elsüllyedt, számos összeesküvés-elmélet látott napvilágot arról, mi történhetett valójában. A Daily Star összegyűjtötte a hat legfurcsább elméletet:

1. Lángoló roncs

Egyesek szerint egy korábban keletkezett tűz volt a hajó elsüllyedésének igazi oka. Az elmélet szerint a hajó egyik szénbunkerében tűz ütött ki a hajó indulása előtt, úgy megkárosítva a Titanic szerkezetét, hogy az túl gyenge volt, hogy ellenálljon a jégheggyel való ütközésnek. A hajó fotóin látszódtak fekete nyomok, de a szakértők kételkednek abban, hogy ez lett volna a valódi ok.

2. A múmia átka

Az elmélet szerint egy elátkozott egyiptomi múmia volt a Titanic fedélzetén. Amen-Ra herceg maradványai állítólag korai halálesetekhez kapcsolódott, miután a 19. században kiásták. William Stead író éppen a jégheggyel való ütközés éjszakáján mesélt a fedéldezen a múmia átkáról, amikor is elsüllyedt a hajó, a múmia pedig megsemmisült.

3. Német tengeralattjáró

A túlélő utasok arról számoltak be, hogy robbanásokat hallottak, amikor a hajó süllyedni kezdett, mások pedig rejtélyes fényeket láttak a közelben, így többen arra következtettek, hogy valójában egy német tengeralattjáró süllyesztette el a Titanicot. De az első világháború csak két évvel később robbant ki, így ez sem túl valószínű.

A legnagyobb valószínűség szerint ez a jéghegy süllyesztette el a Titanicot Forrás: AFP/W.F. Wood

4. A gyilkosság

Felvetődött, hogy JP Morgan milliomos amerikai bankár, aki úgy döntött, hogy az utolsó pillanatban mégsem utazik a Titanicon, valamilyen módon elrendezte a hajó elsüllyedését, hogy üzleti okokból kifolyólag megölje a rivális milliomosokat, Jacob Astort, Isidor Straust és Benjamin Guggenheimet, akik mind a fedélzetén haltak meg. Ezt azonban csak kevés bizonyíték támasztja alá.

5. Biztosítási csalás

A Titanic közel azonos testvérhajója, az RMS Olympic 2011-ben egy másik hajóval ütközött. Azt is pletykálták, hogy valójában összetett biztosítási csalás történt és a Titanicot valóban felcseréték az Olympicre. A roncs ereklyéi azonban megerősítik, hogy az elveszett hajó a Titanic volt, és a pénzügyi szakértők szerint amúgy sem működött volna a csalás.

6. Földönkívüliek

2012-ben Dr. Josef Hostettler tudós azt az elméletet vetette fel, hogy az elsüllyedt hajó teste alatt nagy lyukakat találtak, amelyeket csak valamilyen víz alatti földönkívüli hajó lézerei okozhattak, és rámutatott más furcsa jelenségekre is a hajó térségében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.