Kiderült: akár egy évre is védett lehet az, aki elkapta a koronavírus-fertőzést

Forrás: AFP/Ina Fassbender -
oltás koronavírus védettség fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fertőzés átvészelése akár egy évre is védettséget adhat, de mivel ez rendkívül egyénfüggő, mindenképpen fontos az oltás. 

A koronavírus-fertőzésen átesettekről egyre többet tudunk meg, folyamatosan zajlanak kutatások arról, hogy az ő szervezetükben mennyi időre alakul ki így a védettség. A legújabb kutatások szerint akár egy évre is védett lehet az, aki elkapta a vírust, erre jutottak olasz és amerikai kutatók. Az is kiderült, hogy a fertőzésen átesettek mindössze 0,3 százaléka kapta el újra a vírust, ám ők jellemzően egészségügyi dolgozók voltak, akik sokkal jobban ki voltak téve a fertőzésnek.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Ina Fassbender

Boldogkői Zsolt biológus a kereskedelmi csatorna híradójában elmondta, hogy még az enyhe tünetekkel átesett fertőzöttnek is komoly védettsége alakul ki, és annak ellenére, hogy lecsökken a vérben az antitesteknek a száma, a háttérben ott vannak azok a sejtes elemek, amik képeesek hosszabb távon is védettséget biztosítani. Egyelőre a kutatók 11 hónapot tudtak végigkövetni, vagyis ennyi ideig valószínű a védettség a megfertőzötteknél.

Rusvai Miklós arra hívja fel a figyelmet, hogy rendkívül egyénfüggő az, hogy ki mennyi időre szerezhet védettséget, ezért mindenképpen fontos az oltás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.