Vesztegzár alá vonták ezt a fővárost: a delta vírusvariáns fertőzi az embereket

Forrás: Shutterstock -
Lisszabon főváros vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hét végére vesztegzár alá helyezett Lisszabonban a koronavírussal fertőzöttek több mint hatvan százalékánál az elsőként Indiában felfedezett, úgynevezett delta vírusvariánst mutatták ki - közölte vasárnap a Público című helyi lap a portugál egészségügyi hatóságra (Insa) hivatkozva.

A portugál fővárost a delta mutáció aggasztó terjedése miatt péntek délutántól hétfő reggelig lezárták. Ez idő alatt a helyi lakosok csakis nyomós indokkal hagyhatják el Lisszabon térségét, és a beutazás is csupán kivételes esetben engedélyezett.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

A portugál hatóságok várhatóan hamarosan döntést hoznak arról, hogy a vesztegzárat megismétlik-e a jövő hét végén. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint Portugáliában az elmúlt két hétben százezer lakosra átlagosan kilencven koronavírus-fertőzött jutott.

A delta variánst főleg a fővárosban és környékén mutatták ki, míg az ország északi felében az elsőként Nagy-Britanniából jelentett alfa mutáció a domináns, és az ottani esetek mintegy nyolcvan százalékáért felelős.

Portugáliában a negyedik egymást követő napon több mint ezer fertőzöttet mutattak ki. Ugyanakkor a tízmillió lakosú ország lakosságának nagyjából negyedét már immunizálták. Az elmúlt napokban a kórházi ápolásra szoruló koronavírus-fertőzöttek száma is enyhén növekedett, ugyanakkor nem volt észrevehető emelkedés a halálos áldozatok számában. A járvány kitörése óta Portugáliában 864 109 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 17 062-en hunytak el a vírus okozta kór szövődményeiben - írja az MTI. A delta variánsról azt mondják, a régen beoltottakra is veszélyes lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.