Álwebáruházakat üzemletető csalókat fogtak el: hatalmas károkat okoztak

Forrás: Shutterstock -
csalók bűnözés webáruház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elfogott a rendőrség 11 embert, akik álwebáruházakat üzemeltettek, és háromezernél is több sértettnek százötven millió forintot meghaladó kárt okoztak - jelentették be rendőrségi vezetők szombaton sajtótájékoztatón.

A sajtótájékoztató után kiadott közlemény szerint a vizna.hu, a larte.hu, a topbuy.hu, a balne.hu, gente.hu, valamint a buypoint.hu weboldalon keresztül vásárló és átvert áldozatok száma jelenleg 3572.


Pál Adrián, a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese elmondta: a BRFK XVI. kerületi kapitányságára tavaly november 30-án érkezett feljelentés, hogy egy vásárló nem kapta meg a webáruházból rendelt és előre kifizetett telefont, és az értékesítő nem utalta vissza a vételárat.
A híradástechnikai eszközöket, konyhabútorokat, háztartási kis- és nagy gépeket és mást áruló vizna.hu-t működtető cég november 24-e és december 1-je között működött, majd megszűnt. A csaknem egy hét alatt 870 embert károsítottak meg azzal, hogy sem a megrendelt terméket nem küldték meg, sem a pénzt nem utalták vissza.

Forrás: Shutterstock

Az okozott kár meghaladja a 46 millió forintot, amiből négymillió forintot sikerült zárolni azon a bankszámlán, ahová az átvert megrendelők előre átutalt pénze folyt be.

A nyomozás során kiderült, hogy hasonló ügyben nyomoznak a Pest Megyei Rendőrfőkapitányságon is, így közös nyomozócsoportot hoztak létre a felderítésre, amelynek a végén június 30-án 12 helyszínen tartottak házkutatást, fogták el a gyanúsítottakat és foglaltak le bizonyítékokat a rendőrök.
Latorovszky Gábor, a PMRFK bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese a sajtótájékoztatón elmondta: a szigetszentmiklósi rendőrkapitányság április 7-én rendelt el a nyomozást az építőipari termékeket árusító webáruház ügyében, mert a megrendelt termékeket ez a cég sem szállította le.

Miután megalakult a BRFK-val közös nyomozócsoport - és bekapcsolódott a nyomozásba a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Nyomozó Iroda is -, egyre több álwebáruház került a rendőrség látókörébe, amelyek nem teljesítették a megrendeléseket, és az első vevői reklamációk beérkezésekor megszűntek.

Elmondása szerint Pest megyében 2702 rendbeli csalással és pénzmosással gyanúsítják az elkövetőket. Mint mondta, június 30-án 11 embert fogtak el, az elkövetők közül négyet a bíróság letartóztatott, egyet bűnügyi felügyelet alá helyezett.

Az elfogásról azt írták, június 30-án hajnalban 45 gépkocsival, 100 rendőr indult egyszerre a két megyei és a fővárosi lakcímekre, és ugyan az egyes helyszínek között több száz kilométeres távolság is volt, ám egy időben tudtak lecsapni a rendőrök.

A házkutatások során nagy értékű gépjárműveket, mobiltelefonokat, számítógépeket, laptopokat, okostelevíziókat, ékszereket, készpénzt foglaltak le több tízmillió forint értékben, valamint több mint tízmillió forintot zároltak bankszámlákon a vagyonvisszaszerzés biztosítása érdekében.

A rendőrség közleménye beszámolt arról is, hogy a csalássorozat elkövetői előre leosztott szerepek szerint ténykedtek: voltak beszervezők, strómanok, weblapszerkesztő, pénzfelvevők.

A nyomozás adatai szerint az 50 éves B. Zsolt irányításával a 41 éves V. László, a 40 éves L. Gyula és a 41 éves K. Viktor szervezte a csalássorozatot. A strómanokat K. Viktor kutatta fel és szervezte be, majd a nevükre gazdasági társaságokat alapítottak, a cégekhez bankszámlákat nyitottak, amely aztán a csalásra létrehozott webáruházhoz tartozott. Erre a számlára érkeztek a gyanútlan megrendelők a termék átvétele előtt átutalt pénzei, amelyeket az elkövetők felvettek. A csoportnak tagja volt egy webszerkesztő-informatikus is.

Az online világ egyre nagyobb teret enged a csalásoknak, így fontos, hogy nagyon óvatosak legyünk. Sokan időseket húznak le, mások bankok, közműszolgáltatók ügyintézőinek hazudják magukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.