Müller Cecília elrendelte a harmadfokú hőségriadót

Fotó: Polyák Attila - Origo -
meleg hőségriadó Nyár Müller Cecília
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hőségriadót rendelt el az országos tisztifőorvos Magyarország egész területére szerda nulla órától péntek éjfélig - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint az országos tisztifőorvos a harmadfokú intézkedést az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a NNK szakmai ajánlását figyelembe véve rendelte el.
Hőségriadót akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot - írták.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a nagy melegben mindenki fogyasszon több folyadékot, lehetőség szerint vizet. Ajánlásuk szerint kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását.

Harmadfokú hőségriadó lép életbe Fotó: Polyák Attila - Origo

Azt kérték, 11 és 15 óra között lehetőleg senki ne tartózkodjon a tűző napon.
A bőr védelméről sem szabad megfeledkezni: naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni - írták.

Hangsúlyozták, hogy a hőség megterheli az egészséges szervezetet is, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Figyelmeztettek arra is, hogy az autóval utazók fokozott óvatossággal vezessenek.

Tűző napon parkoló autóban még néhány percre se hagyják a gyermekeket, a házi kedvenceket! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

Kitértek arra is, hogy ajánlatos több órán át légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni.

Beszámoltak arról is, hogy a tisztifőorvos - a hőségre való tekintettel és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait követve - javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.