Kempingezőt ölt meg egy medve: betört a sátorba

Forrás: ArthurTopham/pixabay.com -
Sziklás-hegység grizzly túrázó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Grizzlymedve ölt meg egy embert egy kempingben az amerikai Montana államban, a Sziklás-hegység északi részén, egy Ovando nevű apró település közelében.

A vadállat kedd kora hajnalban hatolt be a sátortáborba, ahol megtámadott és megölt egy embert, a vadvédelmi szolgálat tudomása szerint egy kerékpáros kirándulócsoport tagját. A hatóság szerint a grizzly ismerte a kempinggel, ahol előzőleg többször is megfordult. A gyilkos medve kézre kerítésére hajszát indítottak.

Sátorozót ölt meg egy grizzly a Sziklás-hegységben Forrás: ArthurTopham/pixabay.com

A Sziklás-hegység északi részén egyre több a konfliktus a grizzly - a barnamedve Észak-Amerikában honos alfaja - és az ember között, mivel a szövetségi védelem alatt álló faj mind több egykori természetes élőhelyén fordul elő és növekszik a térségben élő, kiránduló emberek száma.
Áprilisban a Yellowstone Nemzeti Park határvidékén horgászó egyik túravezető életét oltotta ki egy grizzly. 2016-ban egy szolgálaton kívüli erdőőrt marcangolt szét egy medve a Flathead Nemzeti Erdőben.

A tágas, Kanadáig nyúló vadon, amelynek déli peremén Ovando település fekszik, ad otthont a legnagyobb grizzlypopulációnak a kontinentális Egyesült Államokban, körülbelül ezer példánynak.
Valaha mintegy 50 ezer grizzly élt Észak-Amerika hegyvidéki területein, az 1900-as évek elejére azonban csaknem kipusztultak. A kihalás fenyegette fajt 1975 óta szövetségi törvény védi az Egyesült Államok egybefüggő kontinentális területén, ennek hatására több vidéken lassan gyarapszik a medvék száma.

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.