Megrázó: nyílt levélben üzentek a veronai busztragédia áldozatainak hozzátartozói

Forrás: MTI/EPA/ANSA/Filippo Venezia -
hozzátartozó veronai buszbaleset tragédia nyílt levél áldozat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már több mint négy éve, hogy megtörtént hazánk egyik legdrámaibb balesete, amiben 17-en vesztették életüket.

A veronai buszbaleset 2017. január 20-án éjjel történt Verona és Velence között. Az autóbusz a szalagkorlátnak ütközött, majd egy felüljáró pillérjének ütközve kigyulladt. Az autóbusz utasainak nagy része a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói voltak: az 54 utas közül 17 meghalt és 26 megsérült.

Az egyik áldozat hozzátartozója nyílt levélben kérte Karácsony Gergelyt, hogy biztosítson méltó helyet a baleset 17 halálos áldozatának. A Facebookon megosztott levelet már többen is megosztották, és több hozzászólás is érkezett alá:

"Szendrei Endre vagyok, a veronai busztragédia egyik áldozatának hozzátartozója. Magam és az áldozatok hozzátartozóinak egy csoportja nevében írok Önnek. Május végén a média minden szereplője hírül adta, hogy a Hableány sétahajó szörnyű balesetének második évfordulóján, az áldozatok emlékére, a baleset helyszínének közelében, a tragédia emlékéhez méltó emlékművet avattak fel, melynek elkészítésére a magyar kormány több mint százmillió forintos keretet különített el és egy magyar koreai alkotópáros el is készítette, az évfordulóra fel is állították, felavatták.
A veronai buszbaleset első évfordulójára az áldozatok hozzátartozói, a VI. kerületi önkormányzattal egyetértésben és támogatásával tervezték egy emlékmű felállítását a Kodály köröndön, amely közvetlenül az iskola közelében van (...) 2017 novemberében derült ki, hogy a világörökségi területen nem lehet emlékművet állítani. Az évfordulóig mindössze három hónap volt hátra.

A hozzátartozók egyetértettek abban, hogy akkor próbáljuk meg felállítani egy olyan helyen, amelyhez minden áldozat és hozzátartozó egyformán kötődik. Ez az a hely lett ahol a hozzátartozók elbúcsúztak a sítáborba induló szeretteiktől és ahol visszavárták őket.... hiába.

Ekkor fordultam a XIV. kerületi Önkormányzathoz, az Ön akkori munkatársaihoz, hogy tegyék lehetővé ennek az emlékműnek a felállítását (...) Az emlékmű egy puhakő-sziklatömb, amelyet az egyik áldozat édesapja szeretett volna megvásárolni, de amikor a kereskedő megtudta, milyen célból szeretné megvásárolni és gravíroztatni a tömböt, ingyen felajánlotta a kőtömböt és a feliratozást. Az emlékműnek nincs semmilyen betonozott alapja....hiszen ideiglenes helyen áll.

Közeledünk a tragédia ötödik évfordulójához, és nemhogy százmilliós összegből nincs emlékmű az áldozatoknak, hanem a VI. kerületi Önkormányzat a választásokat követően a korábban erre a célra elkülönített közel hatmillió forintot is azonnal visszavette a Szinyei Merse Pál Gimnázium alapítványától.

2021. márciusában levélben kerestük meg a VI. kerületi Önkormányzat jegyzőjét az emlékműre szánt összeggel kapcsolatban. Az e-mailt követően nem sokkal kaptunk egy telefonhívást, amiben tájékoztatást ígértek, de ez a mai napig nem történt meg.

A segítségét kérjük abban, hogy a tragédia ötödik évfordulójára egy végleges helyű, a tragédiában érintett hozzátartozók, barátok és minden emlékezni kívánó ember számára lehetőséget nyújtó, az áldozatok emlékének és tragédiájának méltó emlékművet avathassunk fel.

Továbbá szeretnénk elérni, hogy az emlékmű előtt elhaladó rövid útszakaszt – amennyiben az az átalakításokat követően is megmarad, nevezzék el a tragédia áldozatainak emlékére: a Verona Angyalai sétánynak. Nem százmilliós emlékművet szeretnénk, hanem hogy a szörnyű tragédiában elvesztett 17 magyar ember is méltó emléket kapjon hazájától„

– zárta sorait Szendrei Endre.

A veronai buszbaleset ügyében több mint három év után hirdettek ítéletet, és a busz sofőrjét tizenkét év börtönbüntetésre ítélték.

A veronai buszbaleset roncsai. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Filippo Venezia

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.