Emelkedett a Duna vízszintje, kiderült, kell-e aggódnunk

Fotó: Csudai Sándor - Origo -
emelkedés Duna vízszint áradás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogyan mi is beszámoltunk róla, a nagy hőség után nemrég a hidegörvény is elérte hazánkat. Tegnap 610 centiméternél tetőzött a Duna, ezzel elérve a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet. Azonban úgy tűnik, hogy a budapesti szakasz miatt nem kell izgulnunk.

Az elmúlt hetekben tartó forróság után mindannyian vártuk, hogy egy kicsit felfrissüljön a levegő. Ez meg is érkezett, hiszen nincs már akkora meleg, mint a múlt hét elején-közepén, amikor majdnem 40 fokot mutattak a hőmérők néhány helyen. De a változás sajnos aggasztó helyzeteket is teremtett.

Tegnap 610 centiméternél tetőzött a Duna, ezzel elérve a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet. Közben történelmi méretű árvíz sújtja Németország nyugati részét, ahol egész települések kerültek víz alá és legalább százan haltak meg, de sokakat eltűntként tartanak nyilván.

Az özönvíz szerű áradás a rövid alatt lehulló sok csapadéknak köszönhető ami miatt a Dunán gyors árhullám vonul végig - írja a Bors.

Emelkedett a Duna vízszintje, de Budapest nincs veszélyben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nagybajcsnál 580, Komáromnál 511 centivel érte el a csúcsát az árhullám kedden. A folyó északi szakaszain több helyen is meghaladta a vízszint az árvízvédelmi készültségi szintet, Nagybajcsnál és Gönyűnél másodfokú, Komárom, Dunaremete, Dobrogaz és Rajka településeknél elsőfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe.

Tegnap szerencsére már elkezdődött az apadás és Magyarország szerencsésen megúszta az ár levonulását miközben Európa nyugati fel gyakorlatilag víz alá került.

"Az egész ház megingott. Ha összedőlt volna, biztosan nem éljük túl"

- mondta a Zeit német lapnak Roland Böhm, aki két gyermekével és az édesanyjával együtt 13 órát töltött egy tetőteraszon, miután az Altenahr-Altenburg nevű települést elöntötte az esőzések miatt megáradt Ahr folyó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.