Lebukott Észak-Korea vezetője: az országban éhínség tombol, ő pedig luxusjachton nyaral

éhinség luxusjacht Kim Dzsongun műhold nyaralás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy műhold buktatta le Kim Dzsongun-t, akinek a kb. 80 méteres luxusjachtja épp egy magánlakópark felé tartott, miközben Észak-Korea éhínséggel és a COVID-19-vel küzd.

A Planet Labs műholdas képalkotó társaság készített képeket a jachtról, valamint egy második kb. 61 méteres jachtról - a vezető magánpalotája, a Wonsan palota közelében. A nagyobbik jacht úszó vidámparknak van kialakítva, dupla csúszdával, olimpiai méretű medencével és többszintes társalgóval.

Az nem egyértelmű, ki használja a luxushajókat, amiket a múltban barátoknak és a család számára is kölcsönadtak. A jachtok mozgása azonban egybeesik azokkal a napokkal, amikor a vezető nem lépett fel nyilvánosan. Tavaly áprilisban, amikor hosszabb ideig nem jelent meg nyilvánosság előtt, szintén ezt a jachtot észlelték ugyanazon a helyen. Ami azért is megdöbbentő, ugyanis közben Észak-Korea lakosai éheznek és a koronavírussal küzdenek - írta az Insider.

A Reuter megírta, hogy kevesebb, mint egy hónapja Kim ritka bejelentést tett. Szerinte feszült helyzet áll fenn Észak-Korea élelmiszerellátásával kapcsolatban, amit a tájfunoknak tulajdonított az elmúlt évben. Az élelmiszerárak az egekbe szöktek, ami arra késztette az ENSZ egyik tisztviselőjét, hogy javasolja a szankciók feloldását a tömeges éhezés megelőzése érdekében.

Észak-Korea nem bocsátja ki a COVID-19 adatait, és bár régóta azt mondják, hogy mentes a vírustól, de az országon kívülről érkezett jelentések arra utaltak, hogy ez nem így van. Kim Dzsongun nemrégiben átalakította kormányát is, miután a vezető tisztségviselőket vádolta a válság kialakulásáért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.