Változott a Szputnyik V védőoltás alkalmazási előírása: ők is megkaphatják

Forrás: MTI/Krizsán Csaba -
védőoltás daganatos beteg Szputnyik V koronavírus várandós nő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megjelentek az Orosz Egészségügyi Minisztérium új időközi ajánlásai a felnőtt lakosság COVID—19 elleni védőoltásáról.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő nyilvános Facebook-csoportjában tette közzé, hogy megjelentek az Orosz Egészségügyi Minisztérium új időközi ajánlásai a felnőtt lakosság COVID-19 elleni védőoltásáról.

Ebben az szerepel, hogy

a védőoltás nem jelent veszélyt a várandós nőkre és a magzatokra, viszont a fokozott kockázatú várandósok oltása erősen ajánlott.

Az oltást a várandósság 22-ik hetétől ajánlják. Viszont a szoptatás egyelőre marad ellenjavallat.

A Szputnyik V vakcina nem jelent veszélyt a várandós nőkre és a magzatokra. Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Ahogy mi is megírtuk korábban, a daganatos betegségben szenvedő, gyógykezelésen átesett betegek korlátozás nélkül olthatók Szputnyik V vakcinával. Az oltás alkalmazható függetlenül attól, hogy milyen daganatos betegségben szenved, és annak milyen stádiumában van a páciens. Műtétek esetén 14 nappal előtte vagy utána ajánlják az oltásokat.

Ugyanakkor a Sputnik V-vel nincs tapasztalat csökkent immunműködésű betegeknél és nem lehet kizárni a csökkent hatásosságot. Akut fertőző vagy nem fertőző betegségek esetében a gyógyulást vagy a remisszió beálltát követő 2-4 hétben javasolják az oltásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.