Koronavírus - Rossz hír: ismét kötelező lesz a kültéri maszkviselés a vírus terjedése miatt a francia nyaralóhelyeken

Forrás: Shutterstock -
maszkviselés francia nyaralóhelyek Korzika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egymás után állítják vissza a kültéri maszkviselés kötelezettségét a prefektúrák a francia nyaralóhelyeken. Ennek oka a koronavírus delta variánsának terjedése, ez pedig fokozatosan rontja a járványügyi helyzetet. Az új eseteknek immár csaknem kilencven százalékát a fertőzőbb mutáns okozza.

A maszkviselés mellett a gyülekezést és az esti szórakozást korlátozó intézkedések léptek életbe kedden Korzika szigetén, az Atlanti-óceán mentén több nyaralóvárosban, de a keleti és a dél-keleti országrész egyes megyéiben is.

A délnyugati Gironde megye prefektusa kötelezővé tette a maszkviselést Bordeaux-ban is és a turisztikai övezetekben a spanyol határ közelében, ahol szerdától az alkoholfogyasztás is tilos lesz a köztereken augusztus 31-ig, ugyanakkor a korlátozás nem vonatkozik a parkokra, a természetvédelmi övezetekre és a tengerpartokra, illetve a strandokra. Hasonló intézkedések léptek életbe Vendée, Charente-Maritime, Landes és Pyrénées-Atlantiques megyékben az Atlanti-óceán partján.

Gironde megyében a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma kedden meghaladta a háromszázat, miközben két hete még csak negyven volt ez a szám. Korzika szigetén még magasabb a fertőzési szint: 100 ezer lakosra csaknem hétszáz fertőzött jut, ezért a prefektúra kedden kötelezővé tett a maszkviselést a legfőbb városok főutcáin. A szigeten este 9 óra után tíz főnél többen nem gyülekezhetnek a tengerpartokon. Az intézkedés célja a spontán esti bulizások elkerülése.
A riasztási szintet a kormány eredetileg ötvenben jelölte meg, az előző járványhullámok idején pedig 250 volt a küszöb a lezáráshoz.

Forrás: Shutterstock

A spanyol határ mentén elterülő Pyrénées-Orientales volt egyébként az első francia megye, ami már július közepén visszaállította a kültéri maszkviselés kötelezettségét. Ez alól csak a tengerpartok és a zöld övezetek (parkok, erdők, kertek) jelentenek kivételt. Hétfőn a déli Hérault megye - aminek székhelye Montpellier - rendelte el augusztus 15-ig a kültéri maszkviselés kötelezettségét, miután a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma megközelítette az ötszázat.

Az ország más nyaralóhelyein, köztük Alpes-Maritimes megyében már vasárnaptól maszkot kell viselni a köztereken is, hasonlóan a keleti Meurthe-et-Moselle-hez, ahol a legalább 5 ezer lakosú településeken tették kötelezővé ismét a száj és az orr eltakarását.

Az érintett megyékben a kórházi mutatók is elkezdtek lassan emelkedni, de országos összesítésben még stagnálnak az adatok. Miközben az elmúlt két hétben tízszeresére nőtt a napi esetszám, s a múlt héten naponta több mint 20 ezer új esetet tártak fel, a hétvégén megállt az emelkedés. Vasárnap 16 167, hétfőn 5307 új esetet jelentettek. A kórházakban több mint 7 ezer fertőzöttet ápolnak, közülük csaknem ezren vannak intenzív osztályon.

A negyedik hullám megfékezése érdekében a kormány célja, hogy augusztus végéig legalább 50 millióan felvegyék a koronavírus elleni oltás első adagját a 67 millió lakosú országban, amelyet eddig 40 millióan, a teljes lakosság hatvan, a felnőttek hetvenkét százaléka kapott meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.