Egy évszázada nem látott árhullám vonult le ezen a folyón

Forrás: Wikimedia Commons -
folyó Új-Zéland árhullám
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy évszázada nem látott mértékű árhullám vonult le júliusban az Új-Zéland Déli-szigetén található Buller folyón - közölte csütörtökön az új-zélandi Nemzeti Vízügyi és Légköri Intézet.

Richard Measures, az intézet hidrodinamikai kutatója szerint a feljegyzések azt mutatják, hogy utoljára 1926-ban vonult végig a Buller folyón egy, még ennél is nagyobb áradás.

Az intézet szakemberei radartechnológia segítségével mérték a folyó magasságát és sebességét. A számítások 7640 köbméter/másodperces vízhozamot mutattak ki, ami Új-Zélandon a valaha mért legnagyobb értéknek számít.

A Buller folyó Forrás: Wikimedia Commons

A korábbi rekordot 5870 köbméteres vízhozammal 1988-ban a Grey folyón mérték.

Összehasonlításképpen a Buller folyó átlagos vízhozama másodpercenként 454 köbméter.
Measures szerint nyugodtan kijelenthető, hogy "Új-Zélandon 1926 óta a legnagyobb árhullám vonult le a közelmúltban a Buller folyón". Hozzátette, hogy a megfigyelés és a mérések adatait tovább elemzik, hogy hatásmodelleket készítsenek, és jobban fel lehessen készülni a további kockázatokra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.