Eltűnt barátja holttestét keresi a magyar hegymászó

hegymászó Szlankó Zoltán hegymászás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szlankó Zoltán hegymászó eltűnt barátja nyomába eredt. 

Szlankó Zoltánt hétéves barátság fűzte a Harvard egyetem orvos professzorához, Alex Goldfarbhoz, aki az Egyesült Államokban volt hegymászó. Elhatározták, hogy együtt megmásszák Pakisztánban a 8051 méter magas Broad Peaket. Előbb viszont a 6209 méter magas csúcsra esett a választásuk, hogy a szervezetük is megfelelően alkalmazkodjon a magaslati levegőhöz. A terepen azonban rengeteg hasadékkal találkoztak, ezért Zoltán megpróbálta meggyőzni az amerikai orvost, hogy inkább mégse vágjanak bele a kalandba. Sajnos nem sikerült lebeszélnie társát a mászásról, aki nagy valószínűséggel lezuhant, a holttestét pedig azóta sem adta vissza a hegy - írja a Blikk.

Az amerikai családja nem adta fel a reményt, hogy hazájában eltemetheti Alexet, így felkérték Szlankó Zoltánt, hogy térjen vissza a helyszínre és kutassa fel a holttestet. A Magyar Expedíciós Társaság Egyesülete vállalta magára a keresés lebonyolítását. A kutatás során azonban csak Alex bakancsát találták meg, amit elküldtek a fiának.

Szlankó Zoltán azonban nemcsak Alexet gyászolja. Az amerikai orvos halála után egy bolgár mászó is megkereste a táborban. Zoltán jót beszélgetett vele, majd pár nappal később a bolgár mászó a K2-n meghalt. A magyar mászó már hazajött, amikor a társai, John Snorry, Ali Sadpara (Sajid Sadpara édesapja) és Juan Pablo Mohrral csúcstámadásra indult a K2-re. Mindhárman eltűntek, holttestükre egy hete leltek rá a hegyen.

A kép illusztráció Forrás: AFP/Prakash Mathema

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.