Visszajön a szabadtéri maszkviselés, kötelező lesz a zöld címke és javasolják az otthoni munkavégzést - Szeptemberi zárlatra készül Izrael

Forrás: Shutterstock -
zárlat COVID-19 Izrael járványügyi szigorítás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Újabb járványügyi szigorításokról döntött és szeptemberi zárlatra készül az izraeli kormány - jelentette a katonai rádió szerdán.

A koronavírus-járvánnyal foglalkozó kabinet a kedd esti ülésén döntött az újabb korlátozásokról a delta variáns okozta negyedik hullám megfékezésére.

Az augusztus 8-án életbe lépő korlátozások szerint Izraelben minden zárt térben kötelező lesz a "zöld címke", vagyis csak a beoltottak és gyógyultak, illetve a friss negatív teszttel rendelkezők léphetnek be a nyilvános helyekre.A 12 év alatti gyerekekre is vonatkozik a "zöld címkéről" szóló szabályozás, és augusztus 20-tól szabadtéren is kötelező lesz a maszk a 100 fősnél nagyobb rendezvényeken. Az állami hivatalokban a jövő héttől csak a dolgozók fele lesz jelen, a többiek otthonról dolgoznak, és az otthoni munkavégzést javasolják a magánszektor számára is. A kézfogás, az ölelések és testi kontaktust mellőzését kérik a lakosságtól, és ezentúl karanténba kell mennie a 12 év alatti fertőzöttekkel törődő felnőtteknek.


Fokozzák az otthoni karantén betartásának és a maszkviselés megszegésének ellenőrzését, és a 60 év felettieket arra kérték, hogy ne találkozzanak oltatlan emberekkel zárt térben.
Tilos a "piros" besorolású, vagyis erősen fertőzött országokba utazni, és a közepesen fertőzött "narancssárga" országokból visszatérőknek karanténba kell vonulniuk egy hétre akkor is, ha oltottak vagy gyógyultak. A zöld államokból érkezőknek csak a reptéri tesztek negatív eredményének kézhez kapásáig kell otthon tartózkodni.


A koronavírus-kabinet ülésén az egészségügyi szakemberek kijelentették, hogy a jelenlegi járványügyi adatok alapján már elkerülhetetlennek tűnik a zárlat bevezetése szeptemberben, hogy megállítsák a súlyos betegek számának növekedését, mert a kórházak már nem lesznek képesek fogadni őket.
A zárlat a szakértők szerint a betegek számát 10 napon, a súlyos betegek számát két -három héten belül befolyásolja.

"Valószínűleg nincs menekvés az országos zárlat elől - kivéve, ha a harmadik oltás jelentősen csökkenti a betegek számát" - mondta az ülésen Naftali Bennett miniszterelnök.
"Célunk Izrael nyitva tartása, és ez még mindig lehetséges"- hangsúlyozta a kormányfő szerdán egy jeruzsálemi oltóközpont megnyitásán. "De nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy a kórházaknak egy napon azt kelljen mondaniuk: nincs nálunk hely, nem jöhet ide a beteg. Tudni fogjuk, mikor kell fékezni"- tette hozzá, miután már két egymást követő napon 3000 fölött volt az azonosított új fertőzöttek száma.
"Kudarcot, katasztrófát jelent, ha bejelentjük a zárlatot az őszi ünnepekre, mindent el kell követni ennek megakadályozására. Még lehetőségünk van rá, de keményebb ellenőrzésre van szükség" - vélekedett Nicán Horovic egészségügyi miniszter, aki a rádió szerint meglehetősen magára maradt véleményével a koronavírus-kabinetben.

A szigorítások mellett az oltások rohamos növelésével, a még mindig oltatlan, mintegy egymillió, 12 évnél idősebb izraeli vakcinázásával, valamint a hatvan éven felüliek harmadik dózissal történő újraoltásával próbálják elkerülni az újabb országos zárlatot.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.