Koronavírus: kiderült, milyen mellékhatásai lehetnek a harmadik oltásnak

harmadik oltás immunizálás COVID-19 koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amerikai szakemberek korábban azt mondták, hogy az oltások számával a mellékhatások is erőteljesebbek lehetnek. Most azonban úgy tűnik, hogy nem kell félni a harmadik oltástól, nem okoz több és kellemetlenebb panaszt, mint az előzőek.

A Johns Hopkins University Center for Health Security munkatársa szerint a harmadik oltás sem lesz rosszabb a mellékhatások tekintetében, mint a második volt. A Moderna esetében például az antitest-válasz jelentős, a mellékhatások viszont hasonlóak, mint a második oltás után. A Pfizer esetében - izraeli adatok szerint - a harmadik oltás kevesebb vagy ugyanolyan mellékhatásokat okozott.

Hosszútávú kutatások ugyan még nem állnak rendelkezésre, de kutatók úgy gondolják, hogy a 60 év felettieknek érdemes beadatni a harmadik oltást az immunizálás előnyei miatt - írja az Egészségkalauz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.