Szívszorító látvány: 26 gólyát ütött agyon az áram Kecskeméten - Fotó

áramütés áram állatok gólya szívszorító Rengeteg Kecskemét állat tetemek tragédia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Óriási és az egész országra kiterjedő probléma, hogy tömegesen pusztulnak a madarak a középfeszültségű vezetékek miatt. A hatóságok azonnali intézkedésként burkolt szabadvezetékre cserélik az érintett szakaszokat.

A klímaváltozás miatt egyre több gólya marad itthon. De sajnos itt sincsenek biztonságban. A gólyákra a villanyvezetékek jelentenek veszélyt: már nem az első eset, hogy áramütés következtében kellett meghalniuk, Kecskeméten 26 állat pusztult el.

Hatalmas természetvédelmi probléma, hogy tömegesen pusztulnak a madarak a középfeszültségű elektromos hálózatok miatt.

berek.hu

26 gólya vesztette életét az áramütésben. Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A fiatal madarak és a nyár közepén kirepülő kölyökgólyák fokozott veszélynek vannak kitéve, mert a repülési képességük még nem stabil és landoláskor az oszlopon manőverezve könnyen zárhatják szárnyukkal az áramkört. Fokozottan veszélyesek a táplálkozó helyek mellett húzódó vezetékhálózatok, mint amilyen a kecskeméti hulladéklerakó és a mellette lévő kaszáló.

Idén augusztus 11-én öt gólya szenvedett áramütést. A KNPI szakemberei azonnal a helyszínre siettek, mert a bejelentő szerint még két állat életben volt. Augusztus 24-ig összesen 26 fehérgólya tetemét találták meg és begyűjtöttek 4 még életben lévő, de súlyosan sérült példányt, valamint egy védett vörös vércse, egy védett egerészölyv és egy fokozottan védett szalakóta tetemét találták meg.

Gólyatetemek hevernek a földön Kecskeméten. Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Az MVM Démász és a KNPI azonnali egyeztetését követően megszületett a döntés a Kecskeméti Regionális Hulladéklerakó közelében történt madarak tömeges pusztulásának elkerülése érdekében. Eredményeként a hatóságok közel 20 millió forint ráfordításával hozzákezdtek az érintett szakaszok burkolt szabadvezetékre történő átalakításához. A munkálatok várhatóan 2021. októberében fognak befejeződni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.