Egyre fiatalabbak kerülnek kórházba és lélegeztetőgépre a koronavírus negyedik hullámában Horvátországban

lélegeztetőgép COVID-19 Horvátország koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus-járvány negyedik hullámában több a fiatal a kórházi kezelésre és lélegeztetőgépre szoruló betegek között - jelentette ki Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a kormány csütörtöki ülésén.

"A harmadik hullámhoz képest a kórházi kezelésre szoruló betegek átlagéletkora hat évvel alacsonyabb, s azok, akik lélegeztetőgépre kerülnek, 64-69 évesek" - jelezte a tárcavezető. Kiemelte: szeptemberben heti szinten átlagban 5360 új fertőzöttet azonosítottak, akiknek 81,2 százaléka nem volt beoltva. Figyelmeztetett továbbá, hogy a lélegeztetőgépre kerülő betegek 94 százaléka a beoltatlanok közül kerül ki.

Illusztráció Forrás: AFP/Denis Lovrovic


Összehasonlítva a járvány harmadik és negyedik hullámát, azt mondta: a delta variáns miatt a negyedik hullámban sokkal gyorsabban alakulnak ki szövődmények és súlyosabb a kórkép, ezért a betegek sokkal előbb kerülnek lélegeztetőgépre. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) csütörtöki jelentése szerint Horvátország egésze átkerült a piros, súlyosan fertőzött régiók listájára. Ezzel kapcsolatban Twitter-oldalán a miniszter azt írta: ez annak az eredménye, hogy alacsony az átoltottság és az emberek nem tartják be a járványügyi intézkedéseket. "Ebből az a kiút, ha minél többen beoltatják magukat, amivel növelik a védettséget mindenki számára" - hangsúlyozta.

Az elmúlt 24 órában 941 új esetet azonosítottak Horvátországban, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2-koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 380 ezret. A vírus okozta Covid-19-ben az elmúlt napon tíz beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8405-re emelkedett. Kórházban 554 beteget ápolnak, 58-an vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 750 418-an kaptak védőoltást - a jogosultak 43, a felnőtt lakosság 51,8 százaléka -, közülük 1 640 053-an már a második adagot is felvették.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.