Kutatások szerint rengeteg arany van a Börzsönyben: "Ha mindet kitermelik, akkor még a gyerekek is kolbásszal kardozhatnak"

Forrás: Civertan/Wikipedia -
aranybánya Börzsöny ezüst Rózsa-hegy
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagybörzsöny, Márianosztra és Kóspallag határában, Nagyirtás és a Rózsa-hegy területén egy cég nemesfémet bányászna, ugyanis kutatások azt mutatják, hogy 1000 tonna aranyat és majdnem ugyanennyi ezüstöt rejt a föld.

Korábban is működött már itt aranybánya, ám gazdaságtalanul. A bánya bejáratát a hetvenes évek végén robbantották be. A helyiek azt mondták a Blikknek, az arany legendája a mai napig él: sokszor látnak kincsre vadászó kölyköket, arany után kutatnak a gyerekek a pataknál, persze nem találnak semmit.

"Hallottam, hogy újra nemesfémet bányásznak majd a hegyekben. Rengeteg arany van odafent, ha mindet kitermelik, akkor még a gyerekek is kolbásszal kardozhatnak" - mondta egy helyi asszony.

Állítólag tele van nemesfémmel a Börzsöny, amelynek nagy része nemzeti park Forrás: Civertan/Wikipedia

A helyi jegyző azt mondja, még nem bizonyított, hogy valóban ennyi arany lenne a föld alatt, ám ha beindulna a bányászat, az munkahelyeket teremtene a térségben.

A lap úgy tudja, mielőtt megkezdődne a munka, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálatnak jóvá kell hagynia az érintett terület vizsgálatát. A szóban forgó cég ezt az engedélyt már megkérte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.