Kiderült, átadják-e a védelmet a csecsemőknek a koronavírus ellen beoltott kismamák

Forrás: Shutterstock -
beoltottság védelem védőoltás koronavírus kismama
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus elleni védőoltásban részesült várandós kismamák átadják a védelmet újszülöttjeiknek - állapította meg egy szerdán közzétett új tanulmány.

A Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinák hatékonysága a kutatók szerint abban rejlik, hogy képesek a megfelelő antitestek, azaz a fertőzéssel szemben védelmet nyújtó fehérjék termelődését kiváltani. Eddig kérdéses volt, hogy ezt a védelmet a várandósság idején beoltott édesanyák át tudják-e adni csecsemőiknek.

A csecsemőket is védi a koronavírustól a kismamák beoltottsága. Forrás: Shutterstock

Az antitestek vagy a fertőzésre adott természetes válasz részeként termelődnek, vagy a vakcinák váltják ki termelődésüket. A kutatócsoport meg tudta különböztetni az újszülöttkori vérben a természetes fertőzésre adott válaszként keletkezett antitesteket a vakcinákra adott válaszként keletkezettektől. Az eredmény azért fontos, mert a SARS-CoV-2 vírus elleni természetes antitest-válasz sok ember számára nem nyújt kellő védelmet. Az amerikai járványügyi központ (CDC) legújabb adatai szerint a várandós nőknek mindössze 23 százaléka kapott védőoltást az Egyesült Államokban, annak ellenére, hogy egyre több bizonyíték van a várandósság idején beadott vakcinák biztonságosságára.

A New York-i Egyetem Grossman Orvostudományi Kara kutatóinak vezetésével a tanulmány szerzői a terhességük második felében teljesen beoltott anyák köldökzsinórvérében figyelték meg a legmagasabb antitestszintet. Ez igazolja, hogy a beoltott kismamák átadják újszülöttjeiknek az immunitást. Ha a csecsemők antitestekkel születnek, az megvédheti őket életük első néhány hónapjában, amikor a legérzékenyebbek a fertőzésekre - hívta fel a figyelmet Ashley S. Roman, az egyetem szülészeti és nőgyógyászati professzora, a tanulmány egyik vezető szerzője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.