Óriási pusztításokat végez a vulkán La Palma szigetén: a láva hamarosan eléri a tengert

vulkánkitörés La Palma veszélyes gázok láva
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Cumbre Vieja vulkán kitörése már 513 épületet semmisített meg és több, mint 237 hektárnyi területet emésztett fel a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén - közölte a spanyol EFE hírügynökség műholdas mérésekre hivatkozva hétfőn.

Az Európai Unió Kopernikusz elnevezésű Föld-megfigyelési programjából származó adatok szerint mintegy 19 kilométernyi útszakasz pusztult el, a vulkáni hamuval borított területek nagysága meghaladja az 1500 hektárt. A tűzhányó nyolc napja tört ki, a láva két irányba indult pusztító útjára. Hatezer embernek kellett elhagynia otthonát rövid idő alatt.


Hétfőn reggel váratlanul abbamaradt az érzékelhető vulkáni tevékenység, helyszíni beszámolók szerint megszűnt a morajlás, nem lövellt ki láva, sem füst a kürtőből. Néhány órányi szünet után azonban ismét füstölni kezdett a vulkán.
María José Blanco, a spanyol geográfiai intézet kanári-szigeteki igazgatója sajtótájékoztatón számolt be a jelenségről, hangsúlyozva: az enyhülés nem jelenti azt, hogy nem kell újbóli kitörésre számítani.

A lávafolyam hétfő délutánra kevesebb, mint egy kilométerre megközelítette a partot: a szakemberek valószínűsítik, hogy eléri a tengert, de nem tudni, mikor, mert a sebessége jelentősen lelassult.

Elővigyázatosságból a sziget nyugati oldalán, Tazacorte település több részén lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el, felszólítva az ott élőket, hogy tartsák zárva az ablakokat és az ajtókat is, mert a láva és a tengervíz találkozásakor veszélyes gázok szabadulnak fel. A sajtótájékoztatón elhangzott: jelenleg a levegő minősége megfelelő, de nem lehet kizárni, hogy 24 órán belül savas eső essen.

Vulkánkitörés La Palma szigetén Forrás: Twitter/ El Político/Personal

A repülőtér ugyan vasárnap óta ismét üzemel, de egyedül a Binter légitársaság indított járatot. Hétfőn délután kiadott közleményükben viszont már arról tájékoztattak, hogy a megfelelő biztonsági feltételek hiányában ismét felfüggesztik a közlekedést.
A 85 ezer lakosú La Palma szigetet továbbra is kizárólag vízi úton lehet megközelíteni, azonban a magánhajók hajóforgalmát óvatosságból korlátozták.

A spanyol kormány keddi ülésén várhatóan katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánítja az Atlanti-óceánban fekvő szigetet, így számos pótlólagos forrást szabadíthatnak fel a segítségnyújtáshoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.