Mindegy, milyen súlyos a koronavírus-fertőzés, a gyógyultak 54 százalékában van valami közös

Forrás: 123rf.com -
long covid koronavírus fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus tünetei rendkívül eltérőek lehetnek: van, akit nagyon megvisel, kórházi ellátásra szorul, van, akinél náthához hasonlító tünetek jelentkeznek, és vannak olyanok is, akik észre sem veszik, hogy átestek a betegségen. A koronavírus súlyosságától függetlenül azonban van egy dolog, ami a gyógyultak felére jellemző.

Egy új kutatás meglepő dolot állít: a koronavírusból felgyógyult betegek több mint felénél, 54 százalékánál biztosan kialakulnak hosszútávú mellékhatások, amelyek fél évig, vagy akár annál is tovább fennállhatnak - írja a Joy.hu.

A fáradékonyság a leggyakoribb Long-Covid tünet Forrás: 123rf.com

Ezek közé a tünetek közé tartozik a fogyás, fáradtság, láz, fájdalom, nehézkes mozgás, koncentrációs zavar, szorongás, mellkasi nyomás, nehézlégzés, mellkasfájdalom, hajhullás, kiütések, hasfájás, hasmenés és hányás is. Ha ezeket a jeleket tapasztaljuk magunkon, érdemes kivizsgálást kérni a háziorvóstól, vagy egy koronavírus-tesztet csináltatni, ami megmutatja, esetleg észrevétlenül átestünk-e a covidon.




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.