Mostantól ismét kötelező lesz a maszkok használata - a fertőzöttség magas szintje miatt szigorítanak Belgiumban

Forrás: Shutterstock -
védettségi igazolvány koronavírus-fertőzés Belgium Maszk koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A belga kormány szigorította a koronavírus terjedése elleni intézkedéseket, és országszerte QR-kódokat vezetnek be az éttermekbe, szórakozóhelyekre és sportlétesítményekbe való belépéshez.

Ezt Alexander De Croo belga miniszterelnök jelentette be kedd este a koronavírus elleni küzdelemmel foglalkozó szövetségi koordinációs bizottság rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón.

A fertőzések számának ugrásszerű növekedése észlelhető, az elmúlt héten 70 százalékos emelkedést tapasztaltunk, és naponta átlagosan 5300 új esetet regisztrálnak.

Szigorítanak Belgiumban - Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

De Croo hangsúlyozta, hogy a védőoltás továbbra is "nagyon hatékony eszköz a világjárvány elleni küzdelemben - 70 százalékkal csökkenti a kórházi kezelések számát és 90 százalékkal a halálesetekét".

Az elmúlt héten Belgiumban a COVID-19 vírussal fertőzött betegek napi átlagos kórházi felvételeinek száma 56 százalékkal 115-re emelkedett,

a halálesetek száma pedig 13 százalékkal, napi 13-ra nőtt.

A legfontosabb új járványvédelmi intézkedés a QR-kódok országos bevezetése volt. Ez korábban csak a brüsszeli szövetségi régióban volt. Az országban Brüsszelben a legalacsonyabb az átoltottsági arány, a felnőtt lakosság 67 százaléka van teljesen beoltva.

November 1-től ezeket az elektronikus-engedélyeket, védettségi igazolványokat a déli, francia nyelvű Vallóniában és az északi, holland nyelvű Flandriában is kérik majd. A belgák csak akkor mehetnek éttermekbe, koncerttermekbe, mozikba, színházakba és sportcsarnokokba, illetve látogathatják meg a kórházi betegeket, ha legalább két héttel előtte két adag oltást kaptak, ha az elmúlt hat hónapban volt COVID-19 oltásuk, vagy ha az elmúlt 72 órában PCR-tesztet végeztek, és a teszt negatív lett.

Flandriában eredetileg eltörölték a maszkok viselését, mostantól ismét kötelező lesz beltérben a használatuk.

Az egész országban szigorítják a maszkok viselésének ellenőrzését.

Minden munkahelynek azt javasolták, hogy alkalmazottaikat állítsák át a távmunkára, bár ezt egyelőre nem tették kötelezővé. A hatóságok megjegyezték, hogy Brüsszel még nem fontolgatja egy új zárlat bevezetését, de szorosan figyelemmel kíséri a helyzet alakulását.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem - közép-európai idő szerint szerda hajnali adatai - szerint a járvány kezdete óta 1 328 202-en fertőződtek meg az új típusú koronavírussal, és 25 889-en haltak meg a szövődményekben Belgiumban - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.