Keddről szerdára megduplázódott a koronavírusos betegek száma, ami aggodalomra ad okot. Ráadásul az még nem fordult elő, hogy ennyire magas legyen a reprodukciós szám és olyan nagy esetszámmal kombinálódjon, mint a mostani.

Némi aggodalomra adott okot, hogy szerda reggelre 3125 új covidos megbetegedést igazoltak, csaknem dupla annyit, mint amennyit egy nappal korábban. Az Index által megszólaltatott szakember szerint azonban nem érdemes egyetlen mérési adatból messzemenő következtetéseket levonni, érdemes a számokat a múlt hét azonos napjához hasonlítani vagy egy egyhetes mozgóátlagot nézni. Ugyanakkor sajnos a tágabb kontextusban vizsgált járványadatok sem túl bíztatóak. 

A reprodukciós szám október eleje óta azonban folyamatosan nő, most már 1,4 körül tarthat.Forrás: shutterstock

A reprodukciós szám (mely azt fejezi ki, hogy egy koronavírusos beteg átlagosan hány embernek adja tovább a fertőzést) július közepétől 1 és 1,2 között mozgott kisebb kiugrásokkal, október eleje óta azonban folyamatosan nő, most már 1,4 körül tarthat. Ez egy nagy érték, bár volt rá példa korábban is hazánkban a járvány alatt. Olyan viszont a pandémia kitörése óta nem fordult elő, hogy ennyire magas szám ilyen nagy esetszámmal kombinálódjon, mint a mostani"

- nyilatkozta Ferenci Tamás, biostatisztikus, aki azt is hozzátette, hogy a hazai járványmatematikai modellezők és epidemiológusok jelenleg is vizsgálják, hogy a reprodukciós ráta mitől szökött ilyen magasra, és mindez milyen rövid, valamint hosszabb távú következményekkel járhat az emelkedő napi esetszámok mellett.