Szigorítások lépnek hatályba a oltatlanok számára hétfőtől, amik várhatóan még karácsonykor is életben lesznek Ausztriában

oltatlanok COVID-19 Ausztria szigorítás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
 A járványügyi helyzet romlása miatt Ausztriában szigorítások léptek hatályba hétfőn a koronavírus ellen be nem oltottak számára.

A kormány döntése értelmében csak beoltott vagy gyógyult személyek mehetnek éttermekbe, szépség- és masszázsszalonokba, fitnesz- és sporttermekbe, szállodákba, illetve látogathatnak mozikat vagy színházakat, ahol 25 főnél többen gyűlnek össze. Az úgynevezett 2G szabály értelmében az oltás óta legfeljebb kilenc, a gyógyulás óta legfeljebb hat hónap telhet el, és csupán a negatív PCR-teszteredmény felmutatása hétfőtől már nem elegendő. A munkahelyeken viszont továbbra is elég lesz a negatív koronavírusteszt felmutatása.
Négyhetes átmeneti időszakra az osztrák hatóságok elismerik majd az első oltást is, de csak egy friss PCR-teszttel kiegészítve. Azt követően viszont már csak a teljes körű védettséget vagy gyógyulást veszik figyelembe.

Hétfővel kezdődően már az FFP2-es kategóriájú védőmaszkok viselése lesz kötelező minden zárt helyen. Akár ötszáz eurós pénzbüntetésre számíthat az, aki megszegi az új járványügyi szabályokat.
A szigorításokról a múlt pénteken döntött a kormány, ezért a hét végén hosszú sorok alakultak ki az oltóhelyeknél. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint csak szombaton 32 ezer oltást adtak be. A nagyobb bécsi oltóközpontoknál egy-másfél órás volt a várakozási idő.

Alexander Schallenberg kancellár a Kronen Zeitung című lapban vasárnap megjelent interjúban azt a véleményét fogalmazta meg, hogy hat hét alatt aligha lesz olyan a helyzet, hogy a most életbe lépett intézkedéseket vissza lehessen vonni, vagyis az új járványszabályok valószínűleg karácsonykor is érvényben lesznek.

Szombaton rekordszámú, 9943 új fertőzöttet regisztráltak Ausztriában. Ez meghaladja a közel egy évvel ezelőtt, tavaly november 13-én bejegyzett eddigi legrosszabb adatot: aznap 9586 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Vasárnap kevesebb, 8554 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. A járvány kezdete óta Ausztriában 883 887 ember kapta el a vírust, és 11 502-en haltak bele a vírus okozta betegség szövődményeibe.

Ausztriában négy, az Európai Unióban engedélyezett vakcina van forgalomban. A 8,9 milliós országban több mint 5,6 millió ember esett át a teljes immunizáción, és már javában zajlik az emlékeztető oltások beadása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.