Ez lehet a végleges megoldás: a koronavírus-vakcina új fajtája évtizedekig védhet

Forrás: Shutterstock -
vakcina oltás tapasz koronavírus-fertőzés koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronvaírus elleni védoltásokat időről időre meg kell ismételni, ezt küszöbölné ki egy új találmány: a vakcinatapasz. 

A harmadik, emlékeztető oltás is szükségessé vált a koronavírus elleni hatásos védekezésben, hiszen a negyedik hullám világszerte egyre több megfertőződéssel jár. Az oltakozás megkönnyítését célozta meg a brit Emergex, megkezdték a koronavírus elleni "tapaszos" vakcinájának klinikai vizsgálatát, az ezzel kapcsolatos eddigi eredmények ugyanis sikeresek.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

Ez azt jeletni, hogy nem tűk segítségével juttatnák a vakcinát a szervezetbe, az általuk fejlesztett párnácskán kis kampócskák csatlakoznának a bőrhöz. A készítmény T-sejteket használ a fertőzött sejtek elpusztítására - írja a Blikk. Ez a módszer megnyitja a lehetőséget a vakcinák egy új generációja felé, amellyel akár évtizedekig tartó immunitást is el lehet érni.

Az Emergex tapasza akár 3 hónapig is eláll szobahőmérsékleten, és sokkal kényelmesebb használni, de sajnos legkorábban csak 2025 környékén válhat elérhetővé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.