Kiderült: hivatalosan ennyivel keresnek többet a magyarok, mint egy évvel ezelőtt

pénz hivatalos Magyarország munka állás kereset
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kiderült, hogy az utóbbi időszakban hogyan változott az átlagkereset Magyarországon. Szeptemberben a bruttó és a nettó átlagkereset is 9,1 %-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A növekedés tovább élénkült az augusztusi 8,9 % után.

A Központi Statisztikai Hivatal közölte, hogy a teljes munkaidőben dolgozók bruttó átlagkeresete 428 100 Ft, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 284 700 forint volt. A prémium, egyhavi különjuttatás nélkül számolt rendszeres bruttó átlagbér 406 800 forintra becsülhető, 9,0 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

  • Az iparban átlagosan 7,2 százalékkal, az építőiparban 9,4 százalékkal, a kereskedelemben 7,7 százalékkal voltak magasabbak a keresetek, mint egy évvel ezelőtt.
  • A szálláshelyszolgáltatás és vendéglátás területén 9,8, az infokommunikáció területén 9,3 százalékkal nőttek a keresetek és 272 600, illetve 714 400 forintra rúgtak átlagosan.
  • Az egészségügyben 36,7 százalékos emelkedéssel 542 400 forintra nőtt a közfoglalkoztatottak nélkül számolt átlagkereset.
  • Az oktatásban 385 ezer forinton állt az átlagkereset szeptemberben, ami 7,1 százalékos növekedést mutat.
  • A nonprofit szervezeteknél kimutatott 19,5 százalékos keresetemelkedés jórészt a felsőoktatási intézmények tulajdonformájában történt augusztusi változásokkal magyarázható - írja a Ripost.
Forrás: Tima Miroshnichenko / Pexels

Hangolódj a karácsonyra a Life.hu-val!

Szuper ünnepi receptekkel, mutatós, de egyszerűen elkészíthető dekorációkkal és ajándékötletekkel vár a Life.hu karácsonyi rovata. Készülődj velünk az év legszebb időszakára!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.